Schimbarea la față din Alfa

De Valentin Goran
29Comentarii
Schimbarea la față din Alfa
Cartierele arădene au fost cuprinse într-un proiect de regenerare urbană care ar trebui să schimbe total imaginea lor comunistă.

Avem un oraș plin de blocuri gri, comuniste, înghesuite și cu foarte puține parcuri. Iar asta se întâmplă îndeosebi în cele mai mari cartiere arădene, unde locuiesc mii de suflete, precum Vlaicu ori Micălaca, cartiere în care nu există niciun parc cu adevărat. O altă problemă a arădenilor ce locuiesc la bloc sunt platformele de gunoi murdărite frecvent de oamenii străzii, dar și garajele de metal care, dincolo de aspectul inestetic, dacă ar fi dărâmate, în locul lor s-ar putea construi alei și s-ar putea planta copaci.

Cu săptămâni în urmă a fost făcut și anunțul care vizează aceste planuri. Primăria Muncipiului Arad, la 27 de ani de la schimbarea regimului comunist, va investi în regenerarea urbană a cartierelor din orașul de pe Mureș peste 17.600.000 de euro, bani luaţi pe credit.

Primul cartier care va fi luat la ochi în acest megaproiect este cartierul Alfa. Vor urma cartierele Confecții, Vlaicu, Micălaca, dar și Faleza Mureș.

Din capul locului, arădenii care au garaje în Alfa şi nu numai trebuie să știe că la un moment dat acestea vor fi culcate la pământ, în locul lor urmând să se ridice alei şi copaci. Apoi, în Alfa vor fi construite două parcări de tip Fast Park, cu o capacitate totală de 334 locuri.

Investiția în regenerarea urbană, gândită de Primărie, ca cel mai important proiect al următorilor ani, este în faza de elaborare a proiectelor tehnice pentru fiecare zonă, proiectantul general fiind SC Aduro Impex SRL.

334 locuri noi de parcare

Concret, în cartierul Alfa vor fi reabilitate 14 parcări la sol, 36 locuri de parcare pentru persoanele cu dizabilități, 1.080 de locuri de parcare simple, dar și peste 39.000 mp de parte carosabilă. Palatul Administrativ își dorește să reabiliteze peste 28.000 mp de spațiu verde, dar și peste 10.400 mp de trotuare. Una din parcările de tip Fast Park va fi construită pe strada Luceafărului și va oferi 117 locuri de parcare, iar cea de-a doua va fi construită pe strada Pădurii și va putea primi 217 autoturisme, adică în total vor fi create 334 locuri de parcare noi în acest cartier.

Schimbări majore în Alfa

Dar haideți să vedem ce schimbări ne propun proiectanții pentru Alfa: reabilitarea și modernizarea platformelor actuale ale parcărilor; realizarea unei structuri rutiere dimensionată conform normativelor în vigoare; reamenajarea acceselor conform standardelor în vigoare; reamenajarea trotuarelor; amenajarea dispozitivelor de colectare şi scurgere a apelor pluviale prin guri de scurgere; realizarea de marcaje rutiere pentru semnalizarea orizontală și semnalizări verticale; realizarea de zone verzi; realizarea de locuri de joacă; realizarea de parcări colective etajate de tip Fast Park, alcătuite din elemente modulare prefabricate și asamblate pe platforme amenajate, pe amplasamente actualmente neutilizate.

Investiții de peste 17 milioane de euro

Primele documentații care au fost finalizate de proiectanți sunt pentru cartierele Alfa – unde investiţia a fost calculată la 9.826.678 de euro, Confecții – 1.441.402 de euro, Vlaicu stânga – 2.442.810 de euro și Vlaicu dreapta – 3.925.487 de euro.

Taguri: , , ,


29Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor