Scrisoare către șepreușeni

Scrisoare către șepreușeni
© Ionel Rezban

Dragii mei concetățeni,

Am venit în Comuna Șepreuș acum 28 de ani, ca tânăr polițist. Subliniez cuvântul „polițist”, întrucât niciodată nu m-am comportat ca un milițian. Aceasta era titulatura, dar nu și omul. Nimeni nu poate spune că i-am făcut vreodată vreun rău, cu sau fără intenție. Îmi aduc aminte bancurile la adresa lui Ceaușescu, pe care și le spuneau oamenii, dar mă prefăceam că nu aud. Mă prefăceam că nu știu cine ascultă „Europa liberă”, „Vocea Americii” sau „Deutsche Welle”, chiar dacă riscam să fiu dat afară sau și mai rău, fiindcă nu raportam. Nu puteam să fac așa ceva, pentru că, creștin fiind, am avut și am frică de Dumnezeu, ca și voi toți, indiferent de confesiunea religioasă. Dumnezeu este unul singur și ne judecă pe fiecare după faptele sale.

Știți cu toții cine am fost, cine sunt și cu ce mă ocup, nu am nimic de ascuns, sunt o carte deschisă, dar să recapitulăm. Am 50 ani, sunt căsătorit, soția mea fiind economistă la bancă. Dumnezeu ne-a umplut viața cu un băiat și o fată, care acum sunt mari și au devenit adevărați stâlpi ai societății. Fata este farmacistă şi este preocupată de sănătatea oamenilor, băiatul ocupandu-se de sănătatea morală a societății, fiind polițist. Este și el căsătorit. De 11 ani sunt șef stație PECO, la Petrom Pâncota.

De ce am decis să încerc să fiu primarul vostru? În primul rând, pentru că de multe ori am aflat chiar de la voi că sunt multe lucruri care nu vă plac dar se fac şi lucruri care v-ar plăcea dar nu se fac. Apoi, din respect pentru oamenii acestei comune, oameni care nu suportă nedreptatea și batjocura. Deși nu sunt născut în Șepreuș, încă pe când eram elev la școala militară am învățat despre Rebeliunea de la Șepreuș, despre curajul cu care s-au ridicat sătenii împotriva regimului de atunci. Sigur, nu din cărți am aflat ce a fost cu adevărat, ci de la oameni care știau și povesteau în șoaptă. Așa am auzit că oamenii regimului care v-au cerut cote mai mari au spus că dacă nu veți mai avea ce mânca, să mâncați paie. Cum s-ar spune, ei au pus paie pe foc, voi v-ați ridicat la răscoală, iar lupta a fost cu adevărat istorică. Din câte spunea un ofițer de armată, frații Nanci au ținut pe loc două zile o companie, la podul de la moară. Poate că voi îmi veți spune dacă ar trebui sau nu ca acolo să existe o troiță sau altceva, care să aducă aminte despre curajul șepreușenilor.

Dacă atunci a fost o răscoală, se pare că acum ați dori să faceți o revoluție pașnică, prin care să aveți o administrație care să vă respecte dreptul de a decide ce și cum trebuie făcut pentru comună. Aveți drepturi în ceea ce privește administrarea și dezvoltarea comunei, iar administrația este obligată prin lege să vi le respecte.

Am fost solicitat de către unele partide politice să candidez pe listele lor. Am refuzat, pentru că știu ce părere aveți despre politică, am preferat să rămân independent, pentru că singura politică de care sunt interesat este politica bunului simț, politica pentru oameni.

Pentru că se apropie Sărbătorile Pascale, vă urez tuturor Sărbători Fericite, în liniște și pace, sănătate, bucurie! Să fim mai buni, mai cumpătați în ceea ce facem pentru noi dar mai ales, pentru cei de lângă noi.

Al vostru concetățean,

Ionel Rezban0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !