Se strâng povești despre românii care au emigrat în America la 1900

De Adriana Barbu
1Comentariu
Se strâng povești despre românii care au emigrat în America la 1900
Știți povești despre români care au emigrat în America pe la 1900? Puteţi să le spuneţi mai departe.

Bucureşti. O viaţă, o poveste. Iar cea de emigrant nu e niciodată uşoară, mai ales când ești român şi secolul XX nici n-a început încă. „Emigranții istoviți și schimbați cu totul de lunga călătorie, de tratarea mizerabilă de pe vapor și de boala de mare, de care nu scapă nici unul, apropiindu-se de New York zăresc încă din mari depărtări clădirile zgârietoare de nori, trec pe lângă Statuia Libertății, cel mai grandios monument din lume – și apoi intră în port. Vizitatorii și emigranții din clasa primă și a doua debarcă îndată după ancorarea vaporului, iar mulțimea, clasa a treia, trec cu vapoare mai mici pe o insulă, ca la o depărtare de patru mile de uscat – Ellis Island.” Acestea sunt câteva rânduri scrise de preotul Ioan Podea, în 1912, care emigrase în SUA ca să slujească într-una din bisericile românești de acolo.
Câţiva tineri din România au început de curând să strângă mărturii despre țăranii români care au emigrat în America pe la 1900, pentru a realiza un documentar audio pe această temă pentru Scena9 și Radio România Cultural. Se ştie că peste 100.000 de români au emigrat până la începerea primului război mondial. Cam o treime din ei s-au întors în țară. Iar cei de la Scena9 vor să le afle poveştile.
Aşa că „dacă aveți în familie povești despre bunici, străbunici, părinți, unchi, verișori care au mers la muncă în America pe la 1900, sunați-ne la 0752.089.450 sau 0721.475.058 sau 0745.590.047 sau scrieți-ne la adresa: ascultampovesti@gmail.com”, este rugămintea echipei proiectului – Mara Mărăcinescu, Diana Meseșan, Claudia Câmpeanu, Bianca Rodica Karda, Roma Gavrilă, Flora Pop -, pe care cu drag o transmitem mai departe.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor