Secretul longevitatii in doi

De Diana Dutu
1Comentariu
foto Diana Dutu
foto Diana Dutu
Iubire, înţelegere, respect, toleranţă, răbdare. Câte un pic din fiecare şi căsnicia devine trainică.

ARAD. Multă emoţie, duioşie şi o oarecare nostalgie. Asta am putut citi în privirile celor mai mulţi dintre participanţii la „Seara cuplurilor de aur” – eveniment organizat, săptămâna aceasta, de Primărie, în cadrul Zilelor Aradului, pentru a sărbători cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsnicie.

Am avut plăcerea de a sta de vorbă cu câţiva dintre sărbătoriţi. Ne-au împărtăşit bucuria lor şi-au încercat să ne dezvăluie secretul care le-a făcut căsnicia trainică.

O relaţie frumoasă

traian-si-rodica

Rodica şi Traian Nicoraş s-au căsătorit la 18 iulie 1963. „Sunt fericit că am ajuns la vârsta aceasta și ne doresc la amândoi, dar și celor apropiați nouă, multă sănătate în continuare. Nu pot spune că ne-a fost greu pentru că ne-am iubit, ne-am înțeles, ne-am respectat. Acesta e secretul longevităţii noastre: înţelegerea, resepectul reciproc şi dragostea” – spune Traian Nicoraş. Cum au trecut cei 50 de ani? „Foarte repede!” – mărturiseşte soţia sa, Rodica. Şi continuă: „Dacă s-ar putea, aş mai lua o dată viaţa de la început. Tot aşa, tot cu el pentru că… a fost foarte frumos.”

Acomodându-te cu celălalt

2costache-si-stela

„Mulţumesc pentru toţi aceşti 50 de ani pe care i-am petrecut împreună. Mulţumim lui Dumnezeu că ne-a ajutat să ne creştem şi copiii şi nepoţii şi mulţumim pentru atenţia pe care o primim din partea lor” – spune Stela Aioanei. Soţul său, Costache Aioanei completează: „Am crescut doi copii, avem două nurori frumoase, şapte nepoţi – doi sunt sunt studenţi la Viena, o parte sunt aici, în Arad. Suntem bucuroşi că am ajuns la vârsta aceasta. Secretul? Nu e niciun secret! E o acomodare uşoară cu ceea ce-ţi oferă cineva. Pentru că viaţa aceasta este un dar din partea lui Dumnezeu. Şi ne-am bucurat de el şi l-am folosit. Şi ne-am îngrijit şi trupurile pentru că ele ne sunt date pentru o vreme să avem grijă de ele şi ne bucurăm că ne-au ascultat până la vârsta asta.”

Şi mai greu, şi mai bine…

dimitrie-si-maria

„Trebuie multă răbdare – asta e tot ce contează în căsnicie – spune cu hotărâre Maria Şiculan. Dacă nu e răbdare, nu e nimic. Şi iubire. Dacă nu e iubire, nu e nimic. Acesta e secretul celor 50 de ani. Au trecut atât de repede! Chiar vorbeam într-o zi, la masă: «Doamne, oare cum au trecut? Uite-aşa, au trecut!» Dar să ştiţi că nu a fost totul roz. A fost şi mai greu, a fost şi mai bine… dar am trecut prin ele, aşa cum au fost.” Dimitrie Şiculan adaugă: „Au fost 50 de ani frumoşi care au trecut… bine. Mulţumim lui Dumnezeu că mai suntem încă.”

Bucuria muncii împlinite

vasilie-si-ana

„Am trăit foarte bine împreună” – mărturiseşte Ana Tomuţa. Cum au fost cei 50 de ani? „Au fost… scurţi. Au trecut repede, viaţa a fost frumoasă. După 50 de ani numărăm şapte copii şi 23 de nepoţi. Cel mai mic dintre copiii noştri are zece ani de căsătorie. Nu avem niciun divorţ în familie. Simţim bucuria muncii împlinite. Toţi copiii noştri sunt cuminţi şi sănătoşi – asta e bucuria noastră. Noi am avut un principiu: am aplicat pe toată durata vieţii morala creştină şi asta a fost liantul care ne-a ţinut laolaltă. Şi spunem că, după 50 de ani, a fost frumos şi chiar uşor” – încheie Rusalim-Vasilie Tomuţa.

Trei semnificaţii

Prezent la „Seara cuplurilor de aur”, primarul Gheorghe Falcă le-a adresat sărbătoriţilor un mesaj: „Gestul de astăzi, al administraţiei, are trei semnificaţii. În primul rând, dovedim, ca în fiecare an, că vă respectăm pe cei care aţi atins 50 de ani de căsnicie. A doua semnificaţie este mesajul pe care îl oferiţi tinerilor într-o perioadă în care căsătoriile se destramă foarte des. Este foarte greu, astăzi, să rezişti într-o căsătorie, care este o valoare creştină. Al treilea mesaj este pentru politicieni, pentru că unii dintre ei confundă familia formată din soţ şi soţie, din bărbat şi femeie. Iubirea dumneavoastră trebuie să fie un model pentru politicieni.”

diana.dutu@informmedia.ro1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor