Sedinta linistita la CJA

De Alin Gherasim
Sedinta linistita la CJA
ARAD. Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Arad (CJA) de vineri, 26 septembrie, a fost una liniştită şi cu voturi în unanimitate pe linie.

Poate că acalmia a fost dată şi de faptul că Adrian Ţolea, vicepreşedintele CJA, unul dintre protagoniştii războiului de la ultima şedinţă, a lipsit vineri. Toţi consilierii au părut că vin cu lecţiile învăţate încă din comisii, unde proiectele de hotărâre au fost discutate, aşa că votul propriu zis a fost o simplă formalitate îndeplinită rapid.

Accent pe comisie

După cum am anunţat deja în ziarul nostru, la nivelul CJA a fost constituită o comisie consultativă care se referă la identificarea unor soluţii viabile pentru reducerea incidenţelor afecţiunilor cardiovasculare asupra cetăţenilor judeţului. Din această comisie vor face parte mai multe instituţii judeţene, dar şi doi agenţi economici, respectiv Medlife şi Medtronic. „Am propus această iniţiativă care este o premieră în România deoarece judeţul Arad se află în topul judeţelor din ţară în care populaţia este afectată de bolile cardiovasculare”, a spus Cristian Dina, directorul Medlife Arad. Acesta a mai completat faptul că, dacă sunt descoperite şi tratate la timp, multe dintre decesele cauzate de afecţiunile cardiovasculare pot fi evitate. „Protocolul a fost trimis tuturor instituţiilor partenere ale acestei comisii şi toate aceste instituţii şi-au dat acordul asupra respectivului protocol. Votarea proiectului de hotărâre care se referă la comisia consultativă este actul de naştere al acestei comisii. Practic, imediat după aprobarea prin vot, comisia se va putea organiza deja”, a spus Nicolae Ioţcu, preşedintele CJA.

Şi o altă iniţiativă

Consilierul judeţean Mircea Purcaru s-a arătat foarte încântat de această iniţiativă, calificând-o drept lăudabilă. Dar a venit şi cu alte idei referitoare la astfel de iniţiative. „Când se vor iniţia astfel de comisii pentru cancer sau pentru diabet, alte boli foarte răspândite în judeţul nostru?”, a întrebat Purcaru. Ioţcu a spus că iniţiativele ar trebui să plece de la Ministerul Sănătăţii. „Avem noroc în cei doi parteneri privaţi care fac parte din această comisie pentru că ei susţin acest proiect. Avem şi alte idei pentru prevenirea şi combaterea bolilor oncologice în judeţ, dar, momentan, acestea sunt la stadiul de proiecte. Sperăm să găsim sprijinul necesar şi să le implementăm şi pe acelea”, a clarificat situaţia preşedintele CJA.

Alte proiecte

După cum am menţionat deja, toate proiectele de hotărâre au fost votate în unanimitate. Printre acestea se numără modificări ale unor organigrame ale CJA şi instituţiilor subordonate, aprobarea unor contracte de închiriere, aprobarea plăţii unor cotizaţii, aprobarea unor documentaţii tehnico-economice pentru diferite investiţii gândite de CJA, dar şi modificarea unor proiecte de hotărâri emise deja.

Urmează analizele

Ziarul nostru a prezentat deja care va fi activitatea comisiei consultative. Managerul Spitalului Judeţean Arad, Teodora Olariu, a anunţat că localitatea Ghioroc a fost aleasă aleatoriu pentru realizarea unui screening. Practic, se doreşte ca toţi cetăţenii de acolo să treacă printr-un set de analize clinice şi paraclinice pentru a se stabili, în limita posibilităţilor, cauzele care provoacă afecţiunile cardiovasculare, dar şi măsurile de prevenire care se impun pentru a reduce numărul de pacienţi suferinzi.

Taguri: , , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !