Sediu pe gratis pentru artişti

De Adriana Barbu
7Comentarii
Spaţiul pe care UAP îl cere cu titlu gratuit de la Primărie Foto: JA
Spaţiul pe care UAP îl cere cu titlu gratuit de la Primărie Foto: JA
Uniunea Artiştilor Plastici din Arad primeşte de la Primărie un imobil pe gratis. Este vorba despre un apartament de pe strada Lucian Blaga.

Nu vor să mai plătească chirie pentru un spaţiu situat în centrul Aradului. Aşa că s-au adresat Primăriei Arad, instituţia care le-a închiriat spaţiul, iar mai marii acesteia s-au arătat întru totul de acord cu dorinţa lor de a primi spaţiul ân cauza pe gratis. Despre cine vorbim? Despre liderii Uniunii Artiştilor Plastici din Arad, care nu vor mai plăti chirie pentru un spaţiu din centru, dacă aleşii municipali vor vota miercuri propiectul propus de Municipalitatea arădeană. Dar haideţi să vedem despre ce este vorba.
Proiectul propus spre vot aleşilor face referire la „transmiterea în folosinţă gratuită către Uniunea Artiştilor Plastici, Filiala Arad, a spaţiului din Arad, Strada Lucian Blaga nr. 8, ap.1”. Proiectul este susţinut de Bognar Levente, viceprimar al Municipiului Arad, cel care se ocupă îndeaproape de problemele artistice din oraş, dar are cu siguranţă şi susţinerea primarului. Spaţiul vizat este în suprafaţă construită de 213 mp şi este compus din 3 ateliere, magazie, debara, antreu pivniţă. Uniunea nu va avea dreptul să schimbe destinaţia spaţiului, orice modificare ducând de drept la revocarea hotărârii şi rezilierea contractului.
„Spaţiul nu poate fi utilizat în activităţi aducătoare de profit şi nu poate fi închiriat, cesionat, inclus în contracte de asociere cu alte persoane fizice sau juridice”, se specifică clar în proiectul ce va fi supus votului aleşilor. Singura activitate comercială permisă este în limitele prevăzute de Ordonanţa Guvernului 26/2000, pentru organizaţiile non-profit.

Gratis, pe zece ani

În contractul de comodat propus a fi semnat între părţi se arată că va avea loc transmiterea, respectiv primirea în folosinţă gratuită pe timp de 10 ani a spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă de pe Lucian Blaga nr. 8, ap. 1, cu destinaţia de ateliere creaţie plastică. În propunerea de contract se indică care sunt obligaţiile părţilor (UAP trebuie, de pildă, să suporte toate cheltuielile de folosinţă ale imobilului, cheltuieli de întreţinere, energie electrică şi termică, apă, canal, orice alte utilităţi şi orice alte cheltuieli rezultate din utilizarea imobilului, să obţină acordul proprietarului pentru lucrările de reparaţii curente, întreţinere, reamenajare – lucrări pe care le va executa pe cheltuială proprie, să menţină destinaţia spaţiului pe întreaga durată de folosinţă a acestuia etc.).

Pentru că arta nu se vinde

Cum s-a ajuns la propunerea de acum? Uniunea Artiştilor Plastici, (UAP), Filiala Arad, a soliciat sprijin în rezilierea contractului de închiriere pe care îl are pe acelaşi spaţiu de care îl deţine în chirie de peste 30 de ani şi, totodată şi transmiterea în folosinţă gratuită a spaţiului cu pricina. Ce motivaţie a stat în spatele acestei rocade, de la pe bani la gratuit?
Faptul că, în evidenţele preluate de la S.C. „Recons” S.A., UAP figurează că deţine acest spaţiu de 35 ani, respectiv din anul 1980. Faptul că „dacă în anul 1980 chiria lunară a fost de 315 lei, în anul 1990 de 8.400 lei, în 1999, echivalentul a 6 dolari, în anul 2004 echivalentul a 15 dolari, din anul 2005 chiria a fost de 92,76 €/ lună”. Şi mai ales faptul că „la aceste cheltuieli lunare se mai adaugă şi cele rezultate din taxe şi impozite, precum şi faptul că în aceşti ani arta este mai greu vandabilă în vederea sprijinirii actului artistic”. Cu alte cuvinte, pentru că chiria e scumpă şi arta nu se vinde.

Cine e UAP?

În expunerea de motive care însoţeşte proiectul prin care uniunea se va alege cu un sediu gratuit în locul unuia pe chirie se arată că UAP este „persoană juridică, fără scop lucrativ sau patrimonial, asociaţie profesională care funcţionează ca reprezentant al membrilor săi pentru organizarea de expoziţii, galerii de artă, promovarea în ţară şi străinătate a lucrărilor de artă plastică, sprijină activităţi de debut ale tinerilor, etc, activând pentru respectarea principiului libertăţii creaţiei, a libertăţii de exprimare a gândirii, a opţiunilor şi orientărilor estetice, a drepturilor egale şi a solidarităţii morale, civice şi sociale a membrilor săi”.

Un sediu nou?

Uniunea Artiştilor Plastici, Filiala Arad, urma să-şi ridice un sediu în Parcul Pădurice, alături de alte imobile cu etaje din acea zonă, ce au prins viaţă în unul dintre puţinele spaţii verzi din oraş. În schimbul terenului de acolo, uniunea urma să renunţe la atelierele situate în imediata vecinătate a sediului Consiliului Judeţean Arad. Dar despre această propunere, într-un material viitor.7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor