Senatorul Igaş: “Procedura radierii unui vehicul trebuie îmbunătățită și clarificată”

De Simion Todoca
6Comentarii
Traian Igaş Foto
Traian Igaş Foto
Senatorul Constantin Traian Igaş i-a adresat ministrului Gabriel Oprea o întrebare, legată de procedura radierii vehiculelor rutiere. Aceasta, ca urmare a unor sesizări din partea cetăţenilor.

„Există multe cazuri în care o mașină și-a schimbat proprietarul de drept de mai multe ori, fără ca autoturismul sa fie înmatriculat pe numele cumpărătorilor. Mai mulți cetățeni mi s-au adresat, în cadrul audiențelor, cu solicitarea de a îmbunătăți și clarifica procedura radierii unui vehicul înstrăinat, pentru care nu s-au îndeplinit procedurile de înmatriculare de către noul proprietar, iar înstrăinarea a fost făcută și de următorul proprietar, pierzându-se șirul și numele persoanelor care au intrat în posesia vehiculului”, declară senatorul arădean Constantin Traian Igaș.
Trebuie avut în vedere că anumite documente solicitate în normele de aplicare a OUG nr. 195/2002 pentru radierea unui vehicul nu pot fi prezentate de primul proprietar, cum sunt: cartea de identitate a vehiculului, talonul, contractul de vânzare-cumpărare, etc. În unele cazuri înstrăinarea vehiculului a avut loc cu până la 10 ani în urmă, poate chiar mai mult. De asemenea, radierea, așa cum este stipulată la lit. e, art. 17 din OUG nr. 195/2002, presupune, în practică, o dublă radiere, atât din evidențele fiscale cât și din cele ale autorității care a efectuat înmatricularea sau înregistrarea vehiculului. Fără o astfel de radiere nu se stinge rolul fiscal al primului proprietar odată cu vânzarea mașinii.
„În prezent, foarte multe persoane încă plătesc impozitele si taxele fiscale aferente unui bun pe care nu îl mai utilizează, odată cu eventualele amenzi primite de cel care folosește vehiculul. Din acest motiv am considerat că este necesară o reglementare mai clară în cadrul OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice astfel încât persoanele în cauză să poată apela la procedura radierii“ declară Igaș.6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor