Senatorul Wiener solicită înființarea grabnică a unui Registru Național de Cancer

Reactualizat la:
Senatorul Wiener solicită înființarea grabnică a unui Registru Național de Cancer
Este cunoscut faptul că România se află printre statele cu o mare incidență a cazurilor de cancer precum și o durată mică de supraviețuire a pacienților din întreaga Uniune Europeană. Din păcate, Aradul este în topul județelor din țara noastră. În ședinţa Senatului din 6 martie, senatorul Adrian Wiener a făcut o interpelare Ministrului Sănătății, Florian Dorel Bodog, pe tema registrelor de oncologie, solicitând reprezentantului Executivului o măsură concretă în direcția prevenirii cancerului.

Senatorul USR dorește pași concreți în lupta cu această problemă. Doctorul arădean precizează că în cele mai multe cazuri „boala este depistată târziu din cauza lipsei sau ineficienței screeningului”. Asta face ca diagnosticul nuanțat să fie dificil, iar tratamentul recomandat să fie de multe ori inadecvat. De aceea, orice intervenție care vizează sănătatea comunitară oncologică „trebuie să aibă ca precondiție înființarea unui Registru Național de Cancer”, acesta fiind de fapt „principalul instrument de evaluare a eficienței programelor de screening oncologic”.

Senatorul Wiener consideră că aceste registre, programe informatice adecvate, alături de o metodologie aplicabilă în toată țara, sunt „esențiale pentru ghidarea măsurilor de prevenție, screening și control al neoplaziei în România”. Informațiile obținute și catalogate în registre pe fiecare județ, pot fi prelucrate mai departe de către specialiști pentru a evalua: incidența, prevalența, eficiența tratamentului, supraviețuirea, geografia, distribuția pe grupe de vârstă, sex sau etnicitate a fiecărui tip de boală oncologică.

Adrian Wiener, senator USR: „În absența Registrelor Oncologice suntem vulnerabili ca națiune la depistarea clusterelor de cancer – rate mai mare decât expectanța în arii geografice circumscrise ale anumitor tipuri de cancer legate de factori de mediu sau contaminarea industrială. Este nevoie de înființarea Registrului Național de Cancer cât mai repede pentru a crește eficiența în lupta împotriva cancerului și a stabili o Strategie coerentă în acest domeniu”.

XXX
INTERPELARE

 

Adresată: Domnului Florian Dorel Bodog, Ministrul Sănătății

De către: senator Adrian Wiener

Circumscripţia electorală: 2 ARAD

Grupul Parlamentar: USR

Şedinţa Senatului din data de: 06.03.2017

Obiectul interpelării: REGISTRE DE ONCOLOGIE

Registrele de oncologie reprezintă o formă standardizată de colectare de date epidemiologice, despre tipul, stadiul, tratamentul cazurilor de cancer precum și despre profilul pacientului. Informațiile pot fi prelucrate pentru a evalua incidența, prevalența, eficiența tratamentului, supraviețuirea, geografia, distribuția pe grupe de vârstă, sex sau etnicitate a fiecărui tip de boală oncologică. Registrele sunt esențiale pentru ghidarea măsurilor de prevenție, screening și control al neoplaziei în România. De fapt, sunt principalul instrument de evaluare a eficienței programelor de screening oncologic, astfel că orice intervenție care vizează sănătatea comunitară oncologică trebuie să aibă ca precondiție înființarea unui Registru Național de Cancer. Pentru a deveni operațional e necesar doar un registrator oncologic/județ, un program informatic adecvat și o metodologie de lucru. În absența Registrelor Oncologice suntem vulnerabili ca națiune la depistarea clusterelor de cancer – rate mai mare decât expectanța în arii geografice circumscrise ale anumitor tipuri de cancer legate de factori de mediu sau contaminarea industrială.

În 2003, Consiliul Europei lansa o recomandare referitoare la setul minimal de bune practici privind detecția precoce a cancerului în Uniune. Făcea o recomandare de creștere cu 50% a numărului de investigații pentru screeningul cancerului de col uterin, sân și colon. 14 ani mai târziu, România are, pentru depistarea precoce a cancerului de sân, doar un Program pilot la Cluj, demarat în 2015 care a atins doar 0,2% din populația țintă. Acest program pilot se face doar în baza unei recomandări oficiale și în cadrul programului doar 75% din investigații sunt efectuate pe mamografe digitale. România nu are deloc un program de screening pentru cancerul colo-rectal deși 110 milioane de europeni beneficiază de un astfel de program. Doar Bulgaria și Slovacia se mai află în această situație.

România are ce mai mică durată de supraviețuire a pacienților cu cancer din Uniune. Boala este depistată târziu din cauza lipsei sau ineficienței screeningului, diagnosticul nuanțat este dificil, tratamentul este de multe ori inadecvat (avem o rată foarte mică de intrare pe piață a medicamentelor oncologice noi și din cauza calității scăzute a diagnosticului histopatologic). De asemenea avem cea mai mare incidență și mortalitate a cancerului de col uterin din UE, în condițiile în care prevenția prin vaccinare anti HPV este foarte eficientă.

În programul de guvernare al PSD se face vorbire de introducerea de programe de screening pentru diverse tipuri de boli neoplazice.

Având în vedere cele expuse, întrebarea este dacă aveți în vedere, în viitorul apropiat înființarea Registrului Național de Cancer?0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !