Şi-a depăşit limitele!

De Daniel Scridon
2Comentarii
Şi-a depăşit limitele!
Mara Guler (UAV Arad) este a doua ultramaratonistă din România care a reușit să termine Spartathlonul.

ATENA. Uluitor, incredibil, fascinant! Toate aceste epitete pălesc în faţa performanţei doctoriţei Mara Guler. Legitimată sub culorile CS Universitatea Arad, Mara Guler a devenit a doua ultramaratonistă din România care a reușit să termine dificila cursă de 246 km din Grecia.

Ce este Spartathlonul?

Din 1983 încoace, an de an se organizează o celebră cursă de alergare care unește orașele Atena și Sparta. E o cursă cu o simbolistică istorică aparte, ce omagiază mitica ispravă a lui Pheidippides, ostașul atenian – ce înaintea celebrei bătălii de la Marathon -, ar fi alergat distanța de 246 km dintre cele două orașe pentru a cere ajutor militar de la spartani. Să mai spunem, că după ce ar fi alergat o zi și jumătate, tot în alergare, Pheidippides ar fi parcurs ulterior și aproximativ 40 km de la Marathon la Athena pentru a anunța victoria istorică contra perșilor. Apoi și-ar fi dat sufletul.

În 1982 ofițerul britanic de aviație John Foden – alături de alți doi compatrioți – a vrut să testeze performanța lui Pheidippides. Ei au reușit să parcurgă cei 246 km dintre Atena și Sparta în mai puțin de 40 de ore. Din anul următor, cursa a început să fie organizată în mod oficial. Primul cîștigător al Spartathlonului a fost legendarul ultramaratonist grec Yiannis Kouros, care în 1983 a stabilit și recordul de timp al concursului, care de atunci încoace nu a fost egalat: 20h:25 min.

Faima cursei a crescut treptat, iar în anii din urmă s-au introdus criterii ferme de participare și, mai ales, timp limită de finalizare: 36 ore. Printre cei 400 de alergători aflaţi la startul Spartathmonului din acest an s-a aliniat şi Mara Guler, care s-a numărat printre cei 197 de ultramaratonişti care au terminat cursa. Timpul consemnat: 35h:47min:57 sec. Astfel, Mara devine a doua ultramaratonistă din România, după Mariana Nenu în 2017, care termină acest concurs epuizant.

A câştigat Icarus UltraFest

Printre remarcabilele performanţe obţinute anul trecut de Mara Guler amintim: câştigarea probei feminine Icarus Florida UltraFest, cu 653,39 km parcurşi în şase zile, dar şi recordul naţional de 212 km stabilit la Campionatul European de 24h.

Taguri: ,


2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor