Solutia pentru rezolvarea crizei sta intr-un memoriu

De Vasile Filip
1Comentariu
Solutia pentru rezolvarea crizei sta intr-un memoriu
ARAD. După declanşarea protestelor cadrelor didactice din Colegiul Naţional „M. Nicoară”, care au fost marţi într-o grevă japoneză de o oră pentru a-şi arăta indignarea faţă decizia I.Ş.J. Arad de a reduce cu o clasă a IX-a planul de şcolarizare începând cu anul şcolar 2013-2014, ieri, la ora 13, a avut loc anunţata întâlnire cu Inspectorul General.

În sala profesorală au venit pentru a susţine punctul de vedere al Inspectoratului Şcolar Judeţean, prof. Claudius Mladin – inspector şcolar general, prof. Nicolae Pellegrini şi prof. Mihai Spânu – inspectori generali adjuncţi, iar din partea C.N. „Moise Nicoară” au fost prezenţi prof. Mircea Potocean, director, Maria Haş, director adjunct, profesorii liceului precum şi reprezentanţi ai elevilor şi părinţilor.

După mai bine de o oră de discuţii, cu susţinerea argumentelor din ambele părţi, prof. Mircea Potocean, directorul Colegiului, ne-a declarat că s-a stabilit să se caute o rezolvare: „Pe baza faptului că trebuie îndeplinit indicatorul, de 35 de clase, condiție impusă în cadrul megaproiectului de reabilitare a clădirii pe fonduri europene, se va înainta un «Memoriu» pentru suplimentarea cu o clasă de liceu la «Moise Nicoară»”

Iar într-un comunicat de presă din partea I.Ş.J. – semnat de inspectorul şcolar general, prof. Claudius Mladin – se arată:

„Astăzi, 06.03.2013, la ora 13.00, conducerea ISJ Arad, reprezentată prin inspectorul şcolar general şi inspectorii şcolari general adjuncţi, a participat la o întâlnire la Colegiul Naţional „ Moise Nicoară” Arad, răspunzând astfel solicitărilor unităţii şcolare în vederea unui dialog cu consiliul profesoral, elevii, părinţii şi reprezentanţii sindicatelor din învăţământ, pe fondul discuţiilor apărute în contextul reducerii unei clase a IX a, filieră teoretică, din proiectul planului de şcolarizare propus de unitatea şcolară.

În cadrul discuţiilor, conducerea ISJ Arad a evidenţiat faptul că din propunerile unităţilor şcolare, privind planul de şcolarizare pe anul şcolar 2013 -2014, s-a identificat o solicitare mai mare, din parte şcolilor, pentru învăţământul teoretic, aprox. 46%, în condiţiile în care învăţământul profesional şi tehnic ar trebui să depăşească procentul de 60%.

În acest context, ISJ Arad a adus din nou în discuţie nevoia de echilibru privind ponderea învăţământului teoretic şi cel tehnologic, prin raportarea la ţintele strategice pe domenii profesionale din Planul local de acţiune şi din standardele europene de referinţă.

De asemenea, s-a făcut din nou referire la faptul că această unitate şcolară nu a fost singura de la care s-a redus o clasă a IX a.

Referitor la motivaţia formulată de Colegiului Naţional „Moise Nicoară”, privind îndeplinirea indicatorilor stipulaţi în proiectul de reabilitare a clădirii, ISJ Arad a sugerat unităţii şcolare să se adreseze firmei care implementează proiectul, pentru a reanaliza indicatorii propuşi iniţial, urmând ca în baza acestei analize să se stabilească următorii paşi/demersurile ulterioare pentru soluţionarea problemei privind planul de şcolarizare.

În ceea ce priveşte atitudinea şi acuzaţiile aduse ISJ Arad de către liderul de sindicat, Dănuţ Ieneşescu, de decizie abuzivă la aprobarea planului de şcolarizare, ISJ dezavuează aceste acuzaţii, în condiţiile în care, în calitatea sa de membru în CLDPS(Comitetul Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social) şi de observator în Consiliul de Administraţie al ISJ Arad, domnul Ieneşescu a fost prezent atât la întâlnirea CLDPS, cât şi la şedinţa CA în care s-a avizat planul de şcolarizare şi nu a avut obiecţii, ba mai mult, a cunoscut criteriile şi ţintele avute în vedere la stabilirea planului de şcolarizare pentru anul viitor. În opinia ISJ, domnul Ieneşescu, din poziţia sa de lider sindical şi de membru CLDPS, ar fi trebuit să informeze unităţile şcolare asupra procentelor pe filiere, care trebuiau respectate în vederea avizării planului de şcolarizare, nu să amplifice tensiunile şi discuţiile neprincipiale între partenerii educaţionali”.

ISJ, contraatac la “Moise Nicoara” 

Sef nou la ISJ Arad 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor