Steroizii din carnea occidentului, „prinşi” la Arad

De M.B.
3Comentarii
Steroizii din carnea occidentului, „prinşi” la Arad
© Carnea cu probleme ar putea fi depistată, pe viitor, la Arad Foto: M.B.
România își dezvoltă capacitățile de depistare a hormonilor în carne și produse, prin înființarea în Arad a unui laborator modern.

Anunțul a fost făcut, astăzi, chiar de către șeful Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiș. El a precizat că Aradul va deține al doilea laborator special din țară, după cel de la Constanța, care va urmări identificarea hormonilor, a antibioticelor sau a altor substanțe interzise dar care se găsesc, adesea, în carnea de consum sau în produsele din carne. Testele vor urmări și calitatea hranei pentru animale, de multe ori „îmbunătățită” cu steroizi sau alte formule de creștere rapidă, care sunt nocive însă pentru sănătatea oamenilor, pentru că aceste substanțe rămân în cantități deloc de neglijat în produsele pe care le consumăm.

„Este unul dintre principalele domenii pe care dorim să le urmărim foarte bine, din cauza evoluției folosirii hormonilor în hrana animalelor. Dorim să introducem un program național de supraveghere (…) La nivel mondial, este unul dintre cele mai solicitate tipuri de control și supraveghere, iar această sarcină în România va reveni DSVSA Arad, alături de Constanța”, a declarat Roatiș.

Laboratorul din Arad, care va fi dat în folosință anul viitor, se va ocupa mai ales de produsele provenite din Uniunea Europeană. „Am sesizat abateri și la alimente provenite din state europene (…) La toate posturile de frontieră am înăsprit deja controalele”, a declarat Roatiș.

Echipamentele există deja la alte unități din țară, care nu le folosesc, astfel că vor fi relocate la Arad. „Vom transfera echipamentele din alte unități și vor fi asamblate la Arad. Sunt echipamente de la unități unde oamenii nu sunt specializați și nu sunt implicați”, a spus Roatiș.

Testele ce vor fi efectuate „vor fi recunoscute de către organismul european de recunoaștere și acreditare în România”. „Adică orice buletin de analiză emis urmare controalelor va fi opozabil din punct de vedere juridic. România va spune dacă este sau nu este (produsul conform – n.r.) prin vocea celor de la Arad”, a declarat Radu Roatiș.

Se caută falsurile

Reprezentanții DSVSA Arad au declarat că viitoarea echipă se specializează în această perioadă, iar când laboratorul va fi funcțional, se va urmări și depistarea produselor falsificate. „Se încearcă depistarea falsurilor, pentru că acești steroizi reprezintă un pericol pentru sănătatea oamenilor (…) De regulă, sunt probleme la carnea de porc, de vită sau de pasăre și la produsele din carne”, a declarat șeful DSVSA Arad, Viorel Agud.

Controale înăsprite la frontiere. Sunt vizate alimentele neconforme ce intră în ţară

Cu ce noutăţi a mai venit Radu Roatiş Cheţan, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) la Arad? Cu faptul că, printre altele, controalele la frontierele din vestul ţării, şi nu numai, vor fi înăsprite în aşa fel încât cantitatea alimentelor neconforme care intră în ţară să fie redusă. Potrivit acestuia, accentul se va pune pe calitatea verificărilor. Aceste măsuri vin, după ce, a precizat preşedintele ANSVSA, s-a constatat o creştere în domeniul evaziunii pe acest tip de produse. „Ceea ce dorim noi este să privim mai cu atenţie calitatea controalelor şi ea va dicta dacă va creşte şi frecvcenţa în cantitate a acestor verificări. Pentru că am sesizat unele abateri şi pe alimente provenite din state membre ale Uniunii Europene şi cercetările noastre şi verificările ne-au confirmat că există astfel de lucruri, iar pe importul din ţările terţe, adică cele din afara Uniunii Europene am înăsprit calitatea şi rigurozitatea acestor controale”, a declarat Radu Roatiş Cheţan.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor