Sub teroarea boschetarilor

De Monica Ardelean
17Comentarii
Și, totuși, o dată au reușit să intervină FOTO:JA
Și, totuși, o dată au reușit să intervină FOTO:JA
Poliția nu poate interveni pentru că oamenii străzii s-au instalat pe o proprietate privată.

Raiul boschetarilor e pe Bulevardul Revoluției nr.26-28. Aproape de centrul Aradului, apărați de lege și nederanjați de nici o autoritate. Ce poate fi mai bun pentru oamenii străzii: locuiesc în plin oraș, aproape de locurile de cerșit, au un acoperiș deasupra capului, chiar mai multe camere la dispoziție, o curte imensă și protecția legii. Nimeni nu poate intra acolo să-l dea afară pentru că… e vorba de o proprietate privată. Nu a lor, ci a altora.
Din micul lor „paradis” își bat joc de locatarii blocurilor din jur, fac mizerie, scandal, jignesc, dau cu pietre. Intră când vor și ies când vor iar oamenii legii așteaptă prin birouri aprobarea proprietarilor pentru a interveni să îi scoată de acolo. Degeaba asociațiile de proprietari din zonă au făcut reclamații și plângeri, degeaba au umblat pe la toate ușile, răspunsul este același: nu se poate intra pentru că este proprietate privată. Boschetarii care încalcă zi de zi legea, chiar pe cea a dreptului la proprietate, sunt salvați, culmea, chiar de legea pe care o încalcă.

Proprietarii, în străinătate

Ne-am adresat Poliției Locale, care, nu ştim cum, a intrat o dată acolo, chiar în văzul camerelor de filmat, și i-a scos pentru câteva ore din imobil, pentru a afla cine este proprietarul misterios. Nu este vorba de unul singur, ne-a precizat Valer Mărginean, șef Birou Comunicare, ci „actualul proprietar înseamnă, de fapt, 8 sau 10 proprietari, cu diferite cote părți din acel imobil. Aceste persoane, care dețin în proprietate imobilul sunt stabiliți de foarte mulți ani în străinătate, unii în Israel, alții în SUA și este mai dificil de luat legătura cu ei. În schimb am purtat o corespondență cu Cabinetul de avocatură care reprezenta interesele acestora în urmă cu aproximativ un an și care, deși a promis în repetate rânduri că va rezolva problema, nu a rezolvat-o nici până astăzi. Precizăm că rezolvarea problemei însemna fie igienizarea zonei (proprietății), fie aprobarea, în mod clar, neechivoc, a intervenției Poliției Locale în vederea îndepărtării persoanelor nedorite care se folosesc fără drept de imobil și deranjează vecinii. Dar, după cum spuneam, nici măcar asta nu am reușit să obținem de la domnul avocat care îi reprezintă pe proprietari”.
Şi uite aşa domnul avocat este veriga lipsă din acest lanț al slăbiciunilor autorităților, un domn avocat căruia nu îi pasă de ceea ce se întâmplă cu proprietatea celor 8 sau 10 clienți ai lui. Și cu siguranță nu pare să aibă vreun interes să-i scape în vreun fel pe locuitorii zonei de această teroare cu care trăiesc de cel puțin 2 ani.

Cine îi apară pe riverani?

Nimeni. Trebuie să se descurce cum pot cu boschetarii care îi amenință, care fac mizerie lângă casa lor, care îi întâmpină mereu cu gesturi obscene, care aruncă cu pietre după ei, care nu se sfiesc să își facă nevoile în fața lor, care au transformat locul într-o latrină.
Atât poliția locală cât și poliția statală ne-au dat același răspuns: nu pot să-i protejeze pe cetățenii din zonă încălcând legea.
„Intenționăm să protejăm pe proprietarii din acea zonă, ca de altfel, pe toți cetățenii din Municipiu, în limitele în care ne este permis de lege. Nu credem că cineva dorește de la noi să intervenim încălcând legea. Pe de altă parte, Constituția României garantează proprietatea, iar Statul român dispune de mijloace legale și de instituții care să asigure garanțiile constituționale. Cu alte cuvinte, proprietarii au la dispoziție mijloace legale prin care să se protejeze, apelând la instituțiile statului (precizăm că Poliția Locală este o instituție a administrației locale, nu a Statului)”, ne lămurește Valer Mărginean. Poliția statală, prin vocea purtătorului de cuvânt al IPJ Arad, Lorena Pîrvulescu,
a adus același argument: nu există acordul proprietarului pentru a se interveni.

Kafka la Arad

Drept urmare, arădenii care locuiesc în zonă sunt privați de dreptul la integritate fizică, la siguranță, conferite tot de către Constituție, pentru că un alt drept constituțional, cel la proprietate, încălcat de cei care pun în pericol siguranţa fizică a locuitorilor de acolo, îi împiedică pe oamenii legii să-i apere! Ne spun, parcă citând din Kafka, toţi oamenii legii.

 17Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor