Sudori cu diploma universitara

De Monica Ardelean
Sudori cu diploma universitara
Prima serie de absolvenți ai școlii de sudură din Arad au primit ieri diploma.

ARAD. În anul 2014 se inaugura școala de sudură din Arad, printre puținele școli de meserii din țară. A fost o investiție de 300.000 de euro pe care fondatorul Școlii de Sudură Arad, Marin Crișan, care este președintele filialei județene a Confederației Patronatul Român a decis că merită să o facă pentru tinerii din Arad. Prima generație numără și absolvenți de studii superioare (marketing, inginerie, drept) care au decis că merită să învețe o meserie pentru care în Germania pot câștiga peste 2000 euro pe lună.

Au abandonat

Marin Crișan ne-a declarat că din cei 15 care au început cursul, 3 au abandonat și doar 12 au absolvit. „Dar sunt cei mai buni și pot fără probleme să practice această meserie oriunde în lume” a declarat Crișan. Din cei 3 care au plecat doi erau cazuri sociale pentru care nu ar fi plătit nimic pentru școlarizare, dacă ar fi rămas să învețe. Au decis însă că e o meserie prea grea.
” Este dezamăgitor că oamenii renunță atât de ușor chiar dacă nu au un loc de muncă și nici vreo calificare. Am avut câteva persoane cărora le-am oferit gratuit cursul, pentru că sunt cazuri sociale pe care ni le-a recomandat primăria, dar nu au avut bunăvoință să învețe meseria. Majoritatea spun că e prea greu, dar cred că statul i-a învățat pe români să trăiască din ajutoare”, a afirmat Crișan.

Încă o serie

Pentru a doua serie s-au înscris 26 de persoane, între care doi cetățeni austrieci, dar școala are pierderi din cauza cheltuielilor mari și a numărului mic de cursanți. ”Cheltuielile cu produsele consumabile sunt foarte mari la aceste cursuri, tocmai de aici și taxa de 500 de euro. Numai o butelie de argon, care e gata în trei ore, costă 250 de lei. Următoarele două serii vor continua, dar dacă pierderile se mențin, nu putem să ținem școala deschisă”, a afirmat Crișan.
El a precizat că a avut o întâlnire cu premierul Victor Ponta în campania electorală din toamnă, iar acesta i-ar fi promis că va reglementa scutirea de impozite pe clădiri și terenuri pentru școlile de meserii. Încă nu s-a întreprins nimic.

Costuri

Cursurile au o durată de trei luni, timp în care se fac 120 de ore de teorie și 240 de ore de practică. Cei înscriși plătesc o taxă de 500 de euro, dar în multe cazuri aceasta este achitatată de firmele care își perfecționează angajații.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !