aradon.ro Web analyticsSudori cu diploma universitara

Prima serie de absolvenți ai școlii de sudură din Arad au primit ieri diploma.
Scris de Monica Ardelean - Prima serie de absolvenți ai școlii de sudură din Arad au primit ieri diploma.

ARAD. În anul 2014 se inaugura școala de sudură din Arad, printre puținele școli de meserii din țară. A fost o investiție de 300.000 de euro pe care fondatorul Școlii de Sudură Arad, Marin Crișan, care este președintele filialei județene a Confederației Patronatul Român a decis că merită să o facă pentru tinerii din Arad. Prima generație numără și absolvenți de studii superioare (marketing, inginerie, drept) care au decis că merită să învețe o meserie pentru care în Germania pot câștiga peste 2000 euro pe lună.

Au abandonat

Marin Crișan ne-a declarat că din cei 15 care au început cursul, 3 au abandonat și doar 12 au absolvit. „Dar sunt cei mai buni și pot fără probleme să practice această meserie oriunde în lume” a declarat Crișan. Din cei 3 care au plecat doi erau cazuri sociale pentru care nu ar fi plătit nimic pentru școlarizare, dacă ar fi rămas să învețe. Au decis însă că e o meserie prea grea.
” Este dezamăgitor că oamenii renunță atât de ușor chiar dacă nu au un loc de muncă și nici vreo calificare. Am avut câteva persoane cărora le-am oferit gratuit cursul, pentru că sunt cazuri sociale pe care ni le-a recomandat primăria, dar nu au avut bunăvoință să învețe meseria. Majoritatea spun că e prea greu, dar cred că statul i-a învățat pe români să trăiască din ajutoare”, a afirmat Crișan.

Încă o serie

Pentru a doua serie s-au înscris 26 de persoane, între care doi cetățeni austrieci, dar școala are pierderi din cauza cheltuielilor mari și a numărului mic de cursanți. ”Cheltuielile cu produsele consumabile sunt foarte mari la aceste cursuri, tocmai de aici și taxa de 500 de euro. Numai o butelie de argon, care e gata în trei ore, costă 250 de lei. Următoarele două serii vor continua, dar dacă pierderile se mențin, nu putem să ținem școala deschisă”, a afirmat Crișan.
El a precizat că a avut o întâlnire cu premierul Victor Ponta în campania electorală din toamnă, iar acesta i-ar fi promis că va reglementa scutirea de impozite pe clădiri și terenuri pentru școlile de meserii. Încă nu s-a întreprins nimic.

Costuri

Cursurile au o durată de trei luni, timp în care se fac 120 de ore de teorie și 240 de ore de practică. Cei înscriși plătesc o taxă de 500 de euro, dar în multe cazuri aceasta este achitatată de firmele care își perfecționează angajații.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Local

  Bani pentru proiectele PNDL
  ARAD. Deputatul PNL Sergiu Bîlcea anunţă că Guvernul a alocat aproape 400 de milioane de lei pentru plata facturilor proiectelor demarate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală I şi II. În total, 539 de obiective de investiţii din întreaga ţară vor beneficia de aceste fonduri.

  România

  Cum se descarcă certificatul verde COVID-19? Documentul care va deveni vital în zilele viitoare
  Certificatul verde este necesar doar în localităţile unde incidenţa este cuprinsă între 3 şi 6 la mie. În localităţile unde incidenţa va fi cuprinsă între 3 şi 6 la mie certificatul verde, care atestă vaccinare, trecerea prin boală sau testarea, va fi obligatoriu la spectacole, cinema, piscine, competiţii sportive, nunţi sau botezuri. Operatorii economici vor folosi aplicaţia „Check DCC" pentru a verifica codul QR de pe certificatul digital al Uniunii Europene.

  România

  Guvernul a adoptat o hotărâre prin care se impune obligativitatea prezentării certificatului verde pentru anumite activități, dacă rata de incidență ajunge la 3 la mie
  Guvernul a aprobat vineri, prin hotărâre, obligativitatea certificatului verde COVID pentru accesul la anumite activităţi în localităţile unde rata de incidenţă a infectărilor cu SARS-CoV-2 este mai mare de 3 la mia de locuitori şi mai mică sau egală cu 6 la mia de locuitori. 1

  Local

  CCIA Arad ar putea să adere la Federaţia Camerelor de Comerţ Dunărene
  Un acord în acest sens a fost exprimat de preşedintele Gheorghe Seculici, în cadrul unei întrevederi cu reprezentanţii DCCF. 2

  ARADON Sport local

  „Galben-albastrele” vor juca acasă dubla din cupă
  FCC Baschet UAV Arad a anunțat un nou parteneriat cu UTA pentru abonați. 1

  Local

  2.886 de persoane locuiesc fără forme legale în municipiul Arad
  Acestea au fost descoperite de poliţiştii locali, în urma verificării a 1.122 de asociații de proprietari. 9

  ARADON Sport local

  Mai moare o echipă în sportul arădean!
  Echipa de polo CS AMEFA nu s-a înscris în Superliga Naţională. Primarului Călin Bibarţ îi place rolul de „gropar”. 6

  Mapamond

  Studenții unei universități din Pakistan, vor să transforme țânțarii în vaccinuri zburătoare
  Studenții de la Universitatea COMSATS din Islamabad lucrează la o propunere inedită. Aceștia vor să tranforme țânțarii în seringi purtătoare de vaccin. Țânțarii vor fi tranformați în acceleratori de vaccinuri, nu în purtători de boli. 4

  Local

  Desene animate în curtea Catedralei Vechi
  Pentru că, în ciuda avertizărilor meteo, vremea pare că va fi totuşi bună sâmbătă, Centrul Municipal de Cultură Arad lansează o invitaţie la film animat în aer liber. 2

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.