Sute de dosare aduse de Noul Cod

De Alin Gherasim
Reactualizat la:
3Comentarii
u prezentat activitatea Tribunalului Arad FOTO: A.G.
u prezentat activitatea Tribunalului Arad FOTO: A.G.
Activitatea magistraţilor Secţiei Penale din cadrul Tribunalului Arad a explodat de la intrarea în vigoare a Noului Cod Penal.

ARAD. Registratura Tribunalului Arad a înregistrat o creştere foarte mare a numărului de dosare ce au intrat pe rolul instanţei. Iar marea majoritate a creşterii se datorează, în principal, intrării în vigoare a Noului Cod Penal care a modificat pedepsele primite pentru infracţiuni. În perioada 1 ianuarie 2014 – 30 aprilie 2014, volumul de activitate al Secţiei penale din cadrul Tribunalului Arad era de 970 de dosare, în timp ce în aceeaşi perioadă a anului trecut pe rolul instanţei erau doar 359 de dosare.

„Până la data de 15 aprilie 2014, pe rolul Tribunalului Arad au fost înregistrate 271 de sesizări trimise de cele două comisii din cadrul Penitenciarului Arad (n.r. comisii ce analizează dosarele condamnaţilor şi propun aplicarea legii mai favorabile), precum şi 112 cereri individuale formulate de deţinuţi pentru aplicarea legii penale mai favortabile”, ne-au anunţat reprezentanţii Tribunalului Arad.

Arestări mai puţine

În ceea ce priveşte numărul de mandate de arestare emise de către judecătorii Tribunalului Arad, acesta este mai mic în 2014 decât numărul de mandate emis în perioada similară a anului trecut. În cursul acestui an, tribunalul a fost sesizat cu un număr de 7 propuneri de arestare preventivă şi a emis un număr de 10 mandate de arestare, în special pentru infracţiuni de trafic de droguri şi trafic de persoane. În aceeaşi perioadă a anului 2013, instanţa a fost sesizată cu 18 propuneri de arestare preventivă şi au fost emise 47 de mandate.

Primul arest la domiciliu

Magistraţii Tribunalului Arad au înregistrat şi o premieră la jumătatea lunii mai. Potrivit informaţiilor furnizate de preşedintele instanţei, Silvia Nădăban, în data de 15 mai a fost impusă, pentru prima oară, măsura preventivă a arestului la domiciliu. „Un inculpat a depus o contestaţie faţă de măsura arestului preventiv, decizie dată de către Judecătoria Arad. Bărbatul de 35 de ani este acuzat de furt şi nu are antecedente penale. Judecătorii Tribunalului Arad au decis că măsura arestului preventiv poate fi înlocuită cu arestul la domiciliu”, a explicat Nădăban.

Niciun inculpat minor

Pe parcursul primelor patru luni ale acestui an, judecătorii Tribunalului Arad nu au judecat dosare noi în care inculpaţii să fie minori. „Pe rolul Tribunalului Arad nu au fost înregistrate cauze având ca obiect infracţiuni săvârşite de minori”, au anunţat reprezentanţii instanţei.

Noul Cod de procedura penala – elemente de noutate3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor