Sute de pelerini au luat apă sfinţită de la Bodrog

De Vasile Obsitos
Sute de pelerini au luat apă sfinţită de la Bodrog
© FOTO: V.O.
Mănăstirea Hodoş Bodrog, plină ochi de credincioşii veniţi să ia apă sfinţită şi să o ducă acasă pentru a-i ajuta.

Slujbă specială vineri, de Bobotează, la cea mai veche mănăstire cu viaţă monahală neîntreruptă din ţara noastră, aflată în judeţul Arad. Preoţii şi călugării de la Mănăstirea Hodoş-Bodrog au sfinţit apa, iar câteva sute de pelerini au venit la mănăstire pentru a participa la slujbele de sfinţire a apei. Pentru că mănăstirea, aflată la 15 kilometri de municipiu, este situată pe malul râului Mureş, aici există o tradiţie specială a sfinţirii apei: după slujba oficiată în biserica mănăstirii, preoţii şi călugării, împreună cu credincioşii, merg pe malulul Mureşului, unde se oficiază o slujbă specială de sfinţire a apei, inclusiv a apei râului Mureş. Credincioşii vin aici iau apă sfinţită pe care o duc acasă pentru a-i ajuta. Vineri, la finalul slujbei, au fost eliberaţi trei porumbei, care semnifică Duhul Sfânt.

Mănăstirea Hodoş-Bodrog este considerată cea mai veche aşezare monastică din ţara noastră, cu viaţă monahală neîntreruptă. Prima atestare documentară a mănăstirii datează din anul 1177, iar informaţiile unor istorici vorbesc despre existenţa unor călugări greci încă din secolul al XI-lea. Tradiţia spune că mănăstirea a luat fiinţă după ce un taur din turma unui păstor a scos cu coarnele din pământ Icoana Maicii Domului cu Pruncul Iisus, icoană făcătoare de minuni. Exact pe acel loc, credincioşii au construit o biserică, unde se află mănăstirea şi unde şi astăzi se mai păstrează Icoana.

Numele mănăstirii vine de la taurul care a descoperit icoana şi pe care îl chema Hodoş.

Pentru a confirma datele tradiţiei, se mai păstrează încă, în biserica mănăstirii, capul taurului care a descoperit Icoana, precum şi Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !