Ţara care a devenit al doilea cel mai mare producător de armament din lume, după SUA

1Comentariu
Ţara care a devenit al doilea cel mai mare producător de armament din lume, după SUA
© foto: arhivă
Rusia a devenit în 2017 al doilea cel mai mare producător de armament din lume, depăşind Marea Britanie, iar Statele Unite domină în continuare topul, se arată într-un studiu al Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), o organizaţie care se ocupă cu cercetările privitoare la conflicte, controlul armelor şi dezarmare.

“Vânzările de arme şi servicii militare realizate de cele mai mari companii din lume din domeniul serviciilor militare şi producţiei de arme – din Top 100 SIPRI – au totalizat 398,2 miliarde de dolari în anul 2017”, se arată într-un comunicat al institutului internaţional. informează agenţia de ştiri Tass.

Potrivit SIPRI, Rusia a devenit al doilea cel mai mare producător de armament din Top 100, depăşind pentru prima dată Marea Britanie. Valoarea totală a vânzărilor de armament realizate de cele 10 companii ruse din Top 100 a ajuns la 37,7 miliarde de dolari în anul 2017.

Companiile chineze din domeniul armamentului, care sunt controlate de stat, nu sunt incluse în Top 100 SIPRI din cauza lipsei de date precise. Totuşi, pe baza informaţiilor disponibile despre unele din companiile chineze, institutul estimează că trei firme de stat din această ţară ar intra în Top 10 producători de armament: AVIC, cu vânzări estimate la 20 miliarde de dolari în 2017, NORINCO (17 miliarde de dolari) şi CETC (12 miliarde de dolari).

Companiile din SUA şi Europa de Vest continuă să domine Top 100 SIPRI şi în 2017. Cele 66 de companii americane şi vest-europene realizând vânzări în valoare de 321,5 miliarde de dolari.

Compania americană Lockheed Martin rămâne de departe cel mai mare producător de armament din lume, cu vânzări de armament în valoare de 44,9 miliarde de dolari, la mare distanţă de Boeing (SUA), cu 26,9 miliarde de dolari, şi Raytheon (SUA), cu 23,8 miliarde de dolari.

Cea mai bine clasată companie britanică este BAE Systems, care se află pe locul al patrulea în Top 100 cu vânzări de 22,9 miliarde de dolari, în timp ce Thales este cea mai bine cotată firmă din Franţa, cu vânzări de 9 miliarde de dolari (locul 8).

Compania europeană Airbus se situează pe locul şapte, cu vânzări de armament în valoare de 11,2 miliarde de dolari.

Cea mai bine clasată companie italiană este Leonardo (locul 9), cu vânzări de 8,8 miliarde de dolari, iar Almaz-Antey este cea singura firmă rusă din Top 10, cu vânzări de armament de 8,5 miliarde de dolari.

Compania Rheinmetall a realizat vânzări de 3,4 miliarde de dolari în 2017 (locul 25) şi este cel mai bine cotat producător din Germania.

În Top 100 SIPRI sunt incluse şi firme din Polonia şi Ucraina, câte una din fiecare. PGZ (Polonia) cu vânzări de 1,1 miliarde de dolari este pe locul 73, iar UkrOboronProm (Ucraina) ese pe locul 81, cu vânzări de 1,02 miliarde de dolari.

Sursa: Mediafax1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor