Taxe şi impozite, la fel ca anul trecut

De Diana Dutu
Taxe şi impozite, la fel ca anul trecut
© Toţi aleşii au fost de acord cu prevederile proiectului privind dările locale FOTO: EMANUEL COTUNA
Aşa au stabilit, prin vot unanim, consilierii locali municipali în şedinţa ordinară de marţi.

Consilierii locali municipali au aprobat, în şedinţa ordinară de marţi, cu unanimitate, proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2019. Practic, aleşii au votat menţinerea acestora la nivelul de anul trecut: „Impozitele şi taxele locale, cuantumul acestora, precum și facilitățile acordate la plata impozitelor și taxelor locale aplicabile în anul 2019 sunt cele prevăzute în Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Arad nr. 351/2015 privind stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2016, actualizată”.

Totuşi…

Chiar dacă aleşii au votat menţinerea taxelor şi impozitelor pe 2019 la nivelul din 2018, este posibil totuşi ca arădenii să fie nevoiţi să plătească un pic mai mult ca anul trecut…

Ne oferă detalii viceprimarul Călin Bibarţ: „Taxele şi impozitele locale pe anul viitor rămân la acelaşi nivel, cu singura precizare că, în urmă cu doi ani de zile, legislativul – Parlamentul – a schimbat legea şi, dacă până atunci, guvernul majora baza de impozitare cu inflaţia, acum, acest lucru se face prin hotărâre de consiliul local. Anul trecut, având deflaţie, practic nu a fost cazul să se aplice acel procent de inflaţie. Anul acesta, având o inflaţie de 1,3%, se va aplica la unii indicatori acest procent prevăzut de lege. De aceea, e posibil să remarce unii dintre cetăţenii noştri mici diferenţe. De aici provin acestea: din aplicarea unui act normativ; nu este vorba de voinţa Primăriei sau a Consiliului Local Municipal”.

Practic, majorarea cu 1,3% se va aplica la impozitul pe clădiri rezidenţiale şi mijloace de transport cu o capacitate cilindrică de peste 2000 de centimetri cubi. „Aceste impozite aveau valori minime, prin urmare se impune, conform legii, indexarea lor cu rata inflaţiei” – explică reprezentanţii Primăriei Municipiului Arad.

Supraimpozitare

Noutatea lui 2019 – despre care am scris în mai multe rânduri – este adusă de supraimpozitarea clădirilor neîngrijite. Proprietarii acestora vor avea de plătit impozite majorate între 100% şi 500%, în funcţie de gradul de degradare a imobilului.

„E posibil ca unii cetăţeni să remarce mici diferenţe cauzate de aplicarea ratei inflaţiei” – Călin Bibarţ.

Taguri: , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !