Tineretul arădean integrat în U.E.

Tineretul arădean integrat în U.E.
ARAD – Certificat Cambridge Business/ Certificat Cambridge – engleza de afaceri.

La ora actuală examenul de limba engleza CAMBRIDGE BEC (Business English Certificate) este cel mai util pentru un tânar care tocmai se „lansează” pe piaţa muncii, mai exact, un tânar care este aboslvent de liceu, de facultate sau de masterat. Ce să mai vorbim de cei care deja au un serviciu dar nu au nici un certificat lingvistic care să le ateste la angajare/ reangajare cunoştinşele de limbă engleză, pe un continent in care acesta limba este numitorul comun care sa ne ajute sa ne intelegem, sa cooperam , sa progresam impreuna?

Certificatul Cambridge Business English demonstreaza nu numai ca posesorul certificatului cunoaste foarte bine limba engleza dar si ca este capabil sa se descurce cu engleza de specialitate in toate mediile de afaceri , in propria firma, in cooperarile firmelor /consortiilor /concernelor internationale europene sau in interactiunea cu alte firme din tara noastra cu cele din alta tara. Reprezentanti ai oricarei firme europene ce vor decide sa faca afaceri in si cu Romania vor recurge automat si obligatoriu la limba engleza, pentru a se intelege cu partenerii lor romani, pentru a fi siguri ca informatia ce li se da si pe care o transmit este corect perceputa si ca nu vor exista disfunctii care sa prejudicieze bunul mers al treburilor.

Din acest punct de vedere, testul este net superior ca si pliere pe cerintele de secol 21. testului CAE(Cambridge Advanced English) pe care de altfel il include. El ii va oferi posesorului certificatului avantaje pe piata muncii si mult mai multa flexibilitate, fie ca doreste sa lucreze in strainatate, intr-o firma straina din tara sau in propria firma. Daca un alt certificat Cambridge arata ca esti vorbitor de engleza, un adevar de care azi putini se indoiesc in cazul tinerilor romani, certificatul Cambridge in engleza in afaceri te ajuta sa arati nu doar ca stapanesti acesta limba la un nivel foarte inalt ci si ca esti capabil sa o folosesti intr-un context profesional de pe urma caruia iti castigi, in fond, traiul.

Pentru detalii suplimentare am contactat-o pe dna prof. dr. VANDA STAN, responsabila cu administrarea acestui tip de examene in Arad.

REP : Ce detalii suplimentare ne puteti furniza despre acest examen si acest certificat mut dorit azi?

„Exista 3 tipuri de examene Cambridge BEC( pana in 2002 cunoscute sub denumirea de BEC 1,BEC 2,BEC 3) in functie de nivelul de dificultate: BEC Preliminary,Vantage si Higher.

In functie de nivelul de dificultate,timpul alocat fiecarei probe difera, dar probele coincid. Ele se aseamana cu probele de la Cambridge Advanced adica : Reading, Writing, Listening, Speaking focalizate pe abilitati specifice dar in plus , si acesta il face atat de util si de dorit, contine un bogat vocabular de afaceri, expresii tipice mediului de afaceri, corespondenta de afaceri si administrativa…toate indispensabile tinerilor de azi. Fiecare dintre probe constituie 25% din totalul notei.

Probele de ascultatre si proba orala sunt si ele axate pe dicutii cu continut de afaceri , purtate in mediu de afaceri intre vorbitori nativi,ceea ce da siguranta corectorului de la Cambridge ca tanarul roman realmente cunoaste foarte bine acesta limba, poate sa se descurce in orice situatie vehiculand terminologie de afaceri , intelege perfect ceea ce i se spune si mesajul nu este ridicol contorsionat in timpul traducerii , fapt care , nu de multe ori ne-a adus reale prejudicii dupa 1989, pe fondul diletantismului nostru, firesc de altfel, in tratarea, intelegerea si dezvoltarea oportunitatilor de afaceri.

Este speranta mea cea mai mare ca tinerii nostri sa devina astfel parteneri egali si respectati in discutiile de afaceri cu orice alt european, in orice context , de afaceri sau nu, pentru ca , indubitabil, tinerii romani sunt la fel de dotati ca si orice tanar din Europa de vest. Ei nu vor mai avea nevoie de nenumarati traducatori care sa le „faciliteze”, corect sau aproximativ (cum se intampla si azi de cele mai multe ori), intelegerea mesajului , vor putea actiona rapid si eficient, castigandu-s respectul pe care eu stiu ca il merita.

Exista doua note de trecere : Pass with Merit( absolvire meritorie ) si Pass( absolvire/trecere)si doua note de esec : Narrow Fail (esec la limita) si Fail( esec).Cei care trec examenul vor primi un certificat de la Universitatea Cambridge ESOL Examinations cu care se pot promova in CV intreaga viata.

De altfel miercuri 21 martie , in cadrul Universitatii de Vest Vasile Goldis /Facultatea de Stiinte Umaniste /Politice / Administrative are loc un asemenea examen pentru care candidatii- studenti ai facultatii, elevi de la Colegiul National ‚Moise Nicoara’, Ghiba Birta” , Liceul ‚’Vasile Goldis’ , masteranzi si candidati din mediul de afaceri vor sustine acest examen pe parcursul intregii zile. In paralel, in aceeasi zi, examenul se desfasoara in Bucuresti la Consiliul Britanic unde de asemenea participa manageri de firme / departamente si programe mari ale tuturor companiilor internationale si transnationale cu sediul in Bucuresti.

Este un efort pentru toti cei implicati dar,cunoscand nivelul de limba engleza al tinerilor romani, stiind cum se preda engleza in liceele si institutiile de invatamant superior din Romania , nu imi fac nici p problema in ceea ce priveste rezultatele candidatilor. Nu degeaba examinatorii de la Cambridge au relevat in urma unui studiu facut acum un an si jumatate ca, intr-un sondaj efectuat pe intreg mapamondul, romanii sunt pe primul loc in topul admiterii la aceste prestigioase examene.Sistemul nostru fonetic precum si pasiunea tinerilor romani pentru acesta limba ne fac niste candidati puternici in orice testare , scrisa sau orala in limba engleza. Nu uitati ca anul trecut un licean aradean a castigat- in fata Marii Britanii, SUA ,Australiei si Noii Zeelande , concursul international de discurs public in limba engleza pe teme politice / integrare /mediu.

Categoric, orice licean roman poate sa obtina acest certificat lingvistic de mare importanta pentru viitorul sau.”

V.F.

0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !