Tramvaie atacate cu pietre și cărămizi

De Valentin Goran
Reactualizat la:
94Comentarii
Tramvaie atacate cu pietre și cărămizi
Două tramvaie de pe ruta 18 barat, cu călători în vagoane, au fost atacate de vandali neidentificați.

Credeți că orașul nostru, micuț și cochet, de altfel, este unul liniștit? Vă înșelați amarnic. Au început să apară acte de vandalism cum rar s-au mai întâmplat în Arad, în care cel puțin două tramvaie au fost atacate cu pietre de necunoscuți. Pe scurt, acte de violență, cu cărămizi, bolovani, geamuri sparte, călători speriați și vatmani puși în situații de criză, s-au consumat miercuri, 28 septembrie, în jurul orei 22.30, pe strada Cocorilor, lângă Mureșel. Mai grav este că acest incident nu este singular, alte tramvaie au mai fost atacate în acest mod în ultimii ani. Metoda folosită de vandali este una ca-n vestul sălbatic. O cărămidă postată pe șină, vatmanul oprește pentru a o îndepărta și atacul începe. Reprezentanții CTP confirmă atacul, dar și că alte trei tramvaie au suferit daune. Unul din călătorii atacați cu pietre afirmă că dispecerul de la 112 i-ar fi transmis vatmanului că trebuie să depună plângere. Situația de criză pentru cele două tramvaie a fost dezamorsată după 20 de minute de la incident, dar și după ce polițiștii au început să patruleze în zonă. În tot acest timp, celelalte tramvaie din zonă au fost oprite în locul în care erau.

Călătorii, atacați cu bolovani

Miercuri seara, arădeanul care a văzut cu ochii lui incidentul călătorea cu tramvaiul din Confecții înspre UTA. La un moment dat, vatmanul a observat o cărămidă pe șină și a coborât să o îndepărteze, „moment în care s-a produs dezastrul”, ne spune cititorul. „Mai mulți indivizi au început să atace tramvaiul cu pietre, geamurile tramvaiului făcându-se țăndări. Pe moment nu am realizat ce se întâmplă, până când au făcut țăndări încă un geam al tramvaiului, unul dintre bolovani fiind cât pe ce să lovească grav unul dintre călători. Norocul a făcut să nu fie victime, doar pagube materiale. Imediat după ce tramvaiul nu a mai fost lovit, vatmanul a sunat la numărul de urgență 112, pentru ca poliția să ajungă la locul faptei și să încerce să dea de urma făptașilor. Din păcate, trăim în România, drept dovadă, unul dintre dispeceri a spus vatmanului că nu poate să trimită pe nimeni și să meargă el la poliție să depună plângere. După ce că tramvaiul este un bun public, poliția nu intervine? Mai revoltător este faptul că săptămâna trecută alte trei tramvaie au avut aceeași soartă și nici atunci poliția nu a intervenit”, a declarat pentru Jurnal arădean/ Aradon unul din călătorii atacați cu pietre.

CTP confirmă

„Primul tramvai atacat circula pe ruta 18 barat, cu număr depou 271, condus de vatmanul Macovei Sorin, sens de mers spre cartierul Alfa, în dreptul podului rutier ce traversează canalul Mureșel. În timp ce vatmanul a oprit pentru a îndepărta bolovanii de pe șină, persoane necunoscute aflate la adăpostul întunericului au aruncat cu pietre în vagon provocând spargerea a două geamuri laterale și panică în rândul călătorilor. În acest timp, din sens opus s-a apropiat vagonul tramvai – 043, condus de vatmanul Botezatu Dorin. În mod similar, apropiindu-se de același pod rutier, și acest vatman a observat că pe liniile de tramvai sunt așezate pietre astfel încât a oprit și el pentru a le îndepărta de pe șine, moment în care s-a repetat atacul, consecința fiind spargerea unui geam lateral și panică în rândul călătorilor”, a declarat pentru Jurnal arădean/ Aradon Mariana Birău, directorul CTP Arad.

Vandali neidentificați

Imediat după declanșarea actelor de vandalism, ne spun reprezentanții CTP, cei doi vatmani au apelat serviciul de urgență 112, sesizând faptele. De asemenea, dispeceratul CTP a dispus tramvaielor ce se apropiau de acea zonă să își oprească deplasarea și să staționeze până la rezolvarea situației. „Organele de poliție sosite la fața locului nu au identificat în acel moment niciun autor al acestor acte de vandalism, procedând inclusiv la patrularea zonei cu mai multe echipaje. Situația a fost dezamorsată în jurul orei 22.50, când dispeceratul central a dispus reluarea circulației. În cursul zilei de joi, 29 septembrie, CTP Arad va depune plângere penală cu privire la cele întâmplate și ne vom constitui parte civilă cu suma reprezentând contravaloarea reparațiilor celor două vagoane de tramvai”, subliniază Birău.

Incident grav

„Considerăm că incidentul produs este unul grav, nu atât prin prisma pagubelor materiale produse, cât mai ales prin faptul că s-a atentat la siguranța circulației și s-a creat un sentiment de temere și nesiguranță în rândul călătorilor. Deși nu este unicul incident de acest fel produs în ultimii ani, nu putem decât să sperăm că și cetățenii municipiului Arad vor colabora cu organele de poliție și vor lua atitudine când sesizează astfel de posibile incidente”, a concluzionat directorul CTP Arad.

Fără reacție

Dorim să precizăm că deși am cerut un punct de vedere oficial cu privire la actul de vandalism, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Arad nu ne-au oferit niciun răspuns94Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor