Trei agenti de politie retinuti pentru mita si fals intelectual

De Ioana Costas
Reactualizat la:
52Comentarii
FOTO Vasile Obsitos
FOTO Vasile Obsitos
Trei agenţi de poliţie de la Posturile de Poliţie Semlac, Şeitin şi Peregu Mare au fost reţinuţi astăzi pentru luare de mită în formă continuată şi fals intelectual sub formă continuată.

ARAD. Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad au dispus, în 15.10.2013, reţinerea învinuiţilor Barbură Gheorghe, Belciug Costel şi Boţa Arin, agenţi de poliţie în cadrul posturilor de poliţie Semlac, Şeitin şi respectiv Peregu Mare sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită în formă continuată şi fals intelectual sub formă continuată.

Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad “în urma unor informaţii existente la nivelul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Arad, exploatate de Serviciul Judeţean Anticorupţie Arad, procurorii arădeni au început urmărirea penală faţă de trei agenţi de poliţie. Conform acestor date, învinuiţii, cu ocazia îndeplinirii atribuţiilor de serviciu, opreau în trafic autoturisme (în special pe cele înmatriculate în străinătate sau pe teritoriul altor judeţe) invocând încălcarea unor prevederi ale legislaţiei rutiere, după care pretindeau şi primeau de la conducătorii auto depistaţi diverse sume de bani, în lei sau în valută, pentru a nu aplica sancţiunile contravenţionale privind abaterile constatate”.

Pentru a demonstra cele sesizate au fost autorizaţi şi introduşi mai mulţi investigatori sub acoperire care au încălcat regimul circulaţiei rutiere şi au fost ulterior opriţi de către poliţişti pe DN 7 în zona localităţii Pecica unde cei trei învinuiţi desfăşurau activităţi de supraveghere şi control a traficului rutier.

În urma investigaţiilor au fost identificate în perioada august-septembrie 2013 peste 20 de situaţii în care cei trei învinuiţi au pretins şi au primit de la investigatorii sub acoperire cât şi din partea unor şoferi, sume de bani, în lei sau valută (de regulă 50 de euro) pentru a nu întocmi procese verbale de constatare a contravenţiilor.

De asemenea, s-a constat că aceştia au întocmit procese verbale de constatare a contravenţiilor în care au consemnat o altă stare de fapt decât cea reală, care să nu atragă suspendarea dreptului de a conduce şoferilor de la care au primit sumele de bani.

Cei trei au fost reţinuţi pentru 24 de ore şi urmează să fie prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

UPDATE. Poziţia IPJ Arad în cazul reţinerii celor trei agenţi de poliţie

“Vă informăm că, în urma anchetei desfăşurate de procurori, şi ca urmare a punerii in miscare a acţiunii penale faţă cei trei agenti de poliţie, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, conducerea unităţii a dispus de îndată, declanşarea procedurii cercetării disciplinare a acestora, aceştia fiind puşi la dispoziţie. Conducerea IPJ Arad reiterează faptul că va dispune măsuri ferme împotriva tuturor acelor poliţişti care nu-şi exercită sarcinile conferite de lege şi că va acorda sprijin de specialitate pentru asigurarea respectării cu stricteţe a standardelor profesionale şi de integritate obligatorii pentru personalul Ministerului Afacerilor Interne”, se arată într-un comunicat al IPJ Arad. Tot aici se mai precizează faptul că “totodată, conducerea Poliţiei arădene îşi reafirmă susţinerea pentru toţi poliţiştii care, prin activitatea lor onestă şi responsabilă, contribuie la siguranţa cetăţenilor şi se delimitează în mod ferm, de orice comportament necorespunzător al celor care, deşi ar trebui să apere legea, o încalcă. Conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Arad va continua, cu profesionalism, echidistanţă şi celeritate, să sesizeze şi să acorde sprijin de specialitate în anchetele desfăşurate de instituţiile statului şi în documentarea completă a faptelor de încălcare a legii şi a atribuţiilor de serviciu, de către angajaţi.”

Taguri: , , , ,


52Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor