„Uitaţi” de mame în spital

De Diana Dutu
„Uitaţi” de mame în spital
Soarta a 46 copii din judeţul Arad a fost pecetluită la scurt timp după naştere: abandonaţi de mame, au fost preluaţi în sistemul de protecţie a copilului.

Nu se întâmplă cu aceeaşi frecvenţă cu care se întâmpla în trecut, dar încă se întâmplă. 46 copii – majoritatea cu vârste de până la doi ani – au fost abandonaţi, în cursul anului 2014, în unităţi spitaliceşti, în judeţul Arad. „Un număr de 34 copii au fost abandonaţi în Spitalul Matern din Arad, la scurt timp după naştere. Alţi zece copii au fost abandonaţi la secţiile de pediatrie din Arad, iar doi copii ale căror mame au domiciliul în judeţul Arad au fost abandonaţi în secţiile de pediatrie în Timişoara” – precizează Vanina Vanci, purtător de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Arad. 44 din cei 46 de copii au fost externaţi din unităţile spitaliceşti. Excepţie fac cei doi internaţi la Timişoara, care au rămas în spital pentru recuperare medicală.

 

Dar ce s-a întâmplat cu copiii externaţi? Pentru că părinţii biologici i-au abandonat, DGASPC s-a văzut pusă în situaţia de a găsi soluţii pentru ocrotirea lor. „33 copii au fost daţi în plasament la asistenţi maternali profesionişti. Un copil a fost plasat în regim de urgenţă la Centrul de Primire Minori. Un alt copil a fost instituţionalizat la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Copii cu Dizabilităţi. Pentru alţi nouă copii s-a încercat reintegrarea în familiile naturale, situaţia lor fiind monitorizată de către serviciul public de asistenţă socială din cadrul primăriei de domiciliu” – precizează purtătorul de cuvânt al DGASPC Arad.

5vanina20Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !