Ultimatum pentru proprietarii de clădiri degradate

De Diana Dutu
17Comentarii
Ultimatum pentru proprietarii de clădiri degradate
Aceştia au la dispoziţie mai puţin de trei luni pentru a face demersurile care să-i ferească de supraimpozitare.

Dacă vor să evite supraimpozitarea cu până la 500%, proprietarii clădirilor şi terenurilor neîngrijite trebuie să facă dovada faptului că au demarat începerea lucrărilor de construire, renovare sau demolare a clădirilor aflate într-un stadiu avansat de degradare, respectiv că au început amenajarea terenurilor neîngrijite.

„Direcţia Venituri din cadrul Primăriei Municipiului Arad reaminteşte faptul că în conformitate cu prevederile art.489 alin.(5) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, pentru clădirile şi terenurile neîngrijite, situate în intravilan, consiliul local poate majora impozitul pe clădiri şi impozitul pe teren cu până la 500%” – se arată într-un comunicat al Municipalităţii.

16.000 de somaţii

În cursul acestui an, proprietarii clădirilor și terenurilor neîngrijite au fost somați, în condițiile Hotărârii Consiliului Local al municipiului Arad nr.235/10.07.2017 cu privire la aprobarea Regulamentului privind stabilirea condiţiilor de majorare a impozitului pentru clădirile/terenurile neîngrijite și terenurile agricole nelucrate timp de 2 ani consecutiv de pe raza municipiului Arad, să efectueze lucrările de întreţinere/îngrijire necesare şi să menţină în continuare clădirea/terenul în stare de întreţinere/îngrijire.

Pe baza evaluărilor din teren, a documentaţiei şi a fotografiilor efectuate, comisia de specialitate constituită în scopul inventarierii clădirilor şi terenurilor neîngrijite, a emis până la data de 15 mai 2018, aproximativ 16.000 de somaţii. Prin intermediul acestora, proprietarilor li se recomandă să facă demersurile necesare în vederea reabilitării clădirilor.

Întrucât o parte dintre aceste somaţii s-au întors la expeditor, respectiv la Direcţia Generală Poliţia Locală, Departamentul Disciplină în Construcţii şi Afişaj Stradal, s-a recurs la somaţia publică a proprietarilor care nu au fost găsiţi la domiciliile fiscale. Prima somaţie publică cuprinde o listă cu 43 de nume.

O nouă verificare

Pe toată durata lunilor octombrie şi noiembrie în municipiul Arad se desfăşoară cea de a II-a etapă de verificare a proprietarilor somaţi pentru a se vedea dacă aceştia au făcut demersuri necesare în vederea reabilitării.

Avertisment

Proprietarii care, până la data de 31 decembrie a acestui an, nu iau măsurile care se impun pentru efectuarea lucrărilor de întreţinere/îngrijire necesare sunt pasibili de plata unui impozit mărit începând cu data de 1 ianuarie 2019, în funcţie de procentul de degradare pe care îl prezintă clădirea pe care o au în proprietate. În aceeaşi situaţie se află şi proprietarii terenurilor neîngrijite.

Excepţie

Fac excepţie de la majorarea impozitului pentru clădirile/terenurile neîngrijite proprietarii care deţin autorizaţie de construire/desfiinţare valabilă, în vederea construirii/renovării/demolării/amenajării terenului şi au anunţat la Inspectoratul de Stat în Construcţii şi la autoritatea publică locală începerea lucrărilor până cel târziu la data de 31 decembrie 2018.

Taxele şi impozitele pe 2019, la transparenţă

Săptămâna aceasta, Primăria a afişat la transparenţă Proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2019. Informaţii suplimentare pot fi solicitate la Serviciul Relaţii cu Publicul (camera 5) de luni până joi, între orele 8.00-18.00 şi vineri, între orele 8.00-16.00. Cei interesaţi pot solicita în scris şi pot primi copii contra cost după proiectul de hotărâre, care poate fi studiat şi pe site-ul Primăriei Arad, la adresa www.primariaarad.ro. Eventualele recomandări, sugestii şi opinii privind documentul se pot depune până la data de 22 octombrie 2018, la registratura Primăriei.17Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor