Ultimele luni pentru o groapă

De Valentin Goran
3Comentarii
Apa a fost înlocuită cu fundația FOTO: V.G.
Apa a fost înlocuită cu fundația FOTO: V.G.
Fostul proprietar al gropii de pe Obedenaru a plecat, după patru ani. Spre fericirea tuturor. Noul proprietar a scos apa și lucrează de zor la fundație.

Lucrurile au început deja să se miște pe strada Obedenaru din cartierul Aurel Vlaicu. Și asta spre fericirea celor care locuiesc în zonă, adică în vecinătatea bălţii de 2,5 metri adâncime, plină cu apă. Groapă care a fost lăsată uitării de mai bine de patru ani… Timp în care autoritățile au fost neputincioase. Practic, în acești patru ani, autoritățile au dat bani publici pentru diferite expertize, au discutat cazul în ședințele Consiliului Local, au pus pe tapet variante de soluţii, totul fără niciun rezultat. Am scris pe marginea acestui subiect foarte multe materiale, din prisma locuitorilor zonei care și-au făcut griji pentru siguranța copiilor care ar fi putut să își piardă viața în această groapă cu apă foarte adâncă. În ultima perioadă, pământul a început să se surpe apropiindu-se tot mai mult de garajele din zonă. Exista riscul ca acestea să cadă pradă gropii care odată cu trecerea anilor a devenit tot mai mare şi mai adâncă.

În vizită pe șantier

Am vizitat șantierul și am rămas uimiţi: în sfârşit lucrările avansează. În acest moment, apa a fost drenată din groapă, au fost montate cofrajele și fixat fierbetonul pentru a se turna betonul fundației. Dirigintele de Șantier a declarat pentru Jurnal arădean/Aradon că lucrarea va avansa destul de repede. Desigur depinde și de starea vremii, însă, până la finele anului, se va putea vedea parterul clădirii ce va fi ridicate aici. În locul terifiantei gropi.

Datele tehnice ale lucrării

Noua clădire va avea subsol, parter, două etaje și mansardă. Proiectantul este SC Prourban SRL, iar autorizația de construcție a fost eliberată în data de 16 iulie 2015. Data de începere a lucrării a fost 3 august 2015, iar termenul de finalizare l-au stabilit pentru 2 noiembrie 2016. O veste bună, spunem noi, pentru locuitorii din vecini.

Istoricul gropii

Dar veştile sunau mai bine încă din vară. În data de 21 iulie 2015, reprezentanții Primăriei Arad ne-au confirmat faptul că noul proprietar a făcut demersurile necesare pentru obținerea avizelor de construcție și pentru reluarea lucrărilor. Povestea acestei gropi e mai veche de patru ani. Totul a început cu o groapă de 2,5 metri adâncime care trebuia să devină fundaţia unei case cu două etaje şi mansardă. Şi a continuat cu multe amenzi date executantului Florin Poleac, pentru că nu a respectat normele în vigoare în domeniul construcţiilor. Au fost date o serie întreagă de amenzi, din 2010 până acum, tot la două luni distanţă, însoţite fiecare de un proces verbal de inspecţie unde erau specificate toate neregulile şi obligativitatea de a le rezolva. Nici executantul şi nici foștii proprietarii, Novac Marius şi Baltă Ioan, nu s-au conformat. Pur şi simplu au sfidat inspectorii de la Inspectoratul de Stat în Construcţii şi pe cei din cadrul Serviciului Disciplina în Construcţii din cadrul Poliţiei locale Arad şi au ignorat amenzile. Aceasta a fost istoria gorpii până acum, când pare că va fi astupată.

Concluzie

Acum, povestea de pe Obedenaru va fi scrisă de un alt constructor. Din primele imagini, obținute la aproximativ o lună de zile după ce lucrările au reînceput, putem observa că noul proprietar este pornit să își termine construcția. Apa a fost scoasă iar șantierul în plin lucru. Semne care prevestesc că această poveste va avea un final fericit.



3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor