Un an cu noua permanenta a Arhiepiscopiei Aradului (SCRISORI DE LA CITITORI)

Reactualizat la:
1Comentariu
Momentul bilanţului la Arhiepiscopie FOTO: FAN
Momentul bilanţului la Arhiepiscopie FOTO: FAN
La 1 septembrie 2014 s-a împlinit un an de zile de la momentul la care o nouă permanență a Arhiepiscopiei Aradului și-a intrat în drepturi.

O echipă instituită în urma a numeroase acuze la adresa celei care a precedat-o, o echipă de la care se aștepta mult… și de la care încă se așteaptă! Se aștepta și se așteaptă încă de către credincioșii arădeni o minimă prezentare a noilor speranțe de mai bine pentru Biserica arădeană, în sensul cine sunt, ce îi recomandă, corespund noilor chemări din punctul de vedere al statutului B.O.R adică au vechimea necesară de cinci ani în preoție, sunt licențiați cu medie peste 8,50 și alte lămuriri care nu s-au arătat încă și asupra cărora există suspiciuni că nu ar fi conforme cu Statutul și Regulamentele de organizare și funcționare ale B.O.R. în ceea ce îi privește pe noii consilieri din permanența Arhiepiscopiei și despre care nu este încă târziu să se dea referințe în fața clerului și păstoriților.

Dacă la nivelul social și cultural, mass media locală a mai semnalat unele evenimente care dau semne că s-ar intra pe un făgaș normal (a se vedea colectele pentru sinistrații în urma inundațiilor din vară realizate de către sectorul social din subordinea PC Mariș sau activitatea cantinei sociale și a Asociației Filantropia din subordinea aceluiași sector social, serile și conferințele filocalice ale părintelui Vicar Teofan sau nominalizarea consilierului cultural, ieromonahul Iustin Popovici ca a doua personalitate a anului 2014 în Arad sau implementarea campaniei patriarhiei Hristos împărtășit copiilor în parohiile de enorie ș.a.), nu la fel se poate spune despre activitatea sectorului administrativ bisericesc unde din păcate scandalurile au continuat și se pare că continuă fără ca cineva să încerce să îi pună capăt (fie ÎPS Timotei, fie Mitropolia Banatului, fie Patriarhia Română). Și pentru a nu se spune că se acuză gratuit, este de ajuns să amintim anunțata pensionare a preoților care au depășit 65 de ani și care într-un târziu a demarat… însă din păcate din nou suspiciuni… spre exemplu la parohiile urbane nu s-a realizat niciun concurs deși numirile directe nu se fac decât în cazuri excepționale, iar acestea au fost scoase la concurs încă din luna ianuarie iar până acum (septembrie) nu s-a organizat niciun concurs.

Reamintim de asemenea celebrul scandal din parohia Micălaca care a ținut ridicat ratingul siteurilor și primele pagini ale ziarelor locale multe săptămâni. Nu este de uitat și „marea realizare” a neînregistrării în REVISAL a peste 200 de angajați neclericali ai Arhiepiscopiei și alte „realizări” care din lipsa spațiului nu le vom pomeni aici. Mai amintim doar că în zelul afirmării celor din sectorul administrativ s-au mai produs câteva realizări care vin ca urmare a constatării unor incompatibilități prin înlocuirea consiliereului economic (P.C. Faur cu P.C. Blaj) ocazie cu care au fost înlocuiți și protopopii Ineului, Lipovei și Sebișului cu menţiunea că incompatibilitatea este prezentă în cazul noului protopop al Lipovei, soția acestuia fiind angajata protopiatului, iar semnalele sunt că „realizările” vor continua. Nu neglijăm nici transferul unui preot la Zădăreni în condițiile în care nu avea încă doi ani vechime, iar Regulamentul prevede că transferul se poate realiza abia după cinci ani. Amintim și realizarea de a se Ilumina problema CAR-ului preoților din conturile căruia se pare că lipsesc sume frumușele. Fie ca cei în măsură să corecteze aceste „realizări” să își facă datoria iar la următorul bilanț să fie o tristă amintire!

M.R.

UN CREDINCIOS DIN ARAD1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor