Un doctor la 4.000 de elevi

De Monica Ardelean
Un doctor la 4.000 de elevi
Cabinetele medicale din şcoli sunt foarte puţine faţă de necesarul sistemului de învăţământ.

Un cabinet medical pentru 3.000 elevi. Acesta este raportul între numărul de elevi şi cel al cabinetelor medicale autorizate din şcoli, potrivit datelor din raportul prezentat de către DSP Arad către Prefectura Arad. Sau, raportat la numărul de unităţi de învăţământ preuniversitar din judeţ, un cabinet funcţional la 28 şcoli sau grădiniţe. La acestea se mai adaugă şi cele 8 cabinete şcolare stomatologice la nivelul întregului judeţ.

Pentru cei 65.158 elevi din învăţământul de masă public şi particular (şcoli, creşe, grădiniţe) lucrează 15 medici generalişti, 8 medici stomatologi şi 61 cadre medii sanitare. Un medic generalist la 4.433 elevi şi un medic stomatolog la 8.144 copii. Situaţia nu este deloc în avantajul copiilor şi tinerilor integraţi în sistemul de învăţământ, mai ales dacă comparăm cu numărul de pacienţi ai unui medic de familie care ajunge în medie la circa 2.000. Pe de altă parte, nici numărul elevilor care au fost dispensarizaţi prin aceste cabinete de medicină şcolară nu este foarte mare, numărul lor în anul 2014 fiind de 3.736. Au ajuns în cabinete pentru vicii de refracție (probleme ale ochilor), obezitate neendocrină, vicii de postură și alte boli cronice ale aparatului locomotor. Cei mai afectaţi sunt copiii de liceu. „Procentul de afectare a copiilor este direct proporțional cu vârsta, crescând de la 7.46% la copilul de grădiniță, la 22.77% la elevul de liceu”, se arată în raport.

În acest moment se încearcă o revigorare a cabinetelor medicale, la nivelul municipiului fiind alocaţi bani pentru modernizarea acestora. Cel mai greu însă va fi cu găsirea medicilor dispuşi să muncească pe bani puţini în şcolile arădene.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !