Un milion de euro pentru terenurile de lângă linii

De Alin Gherasim
4Comentarii
Un milion de euro pentru terenurile de lângă linii
© Terenul de lângă liniile de tren, la expropriat Foto: JA
Ministerul Transporturilor anunţă demararea exproprierilor pe calea ferată Arad-Simeria.

Ministerul Transporturilor continuă modernizarea căii ferate care leagă ţara noastră de Ungaria, pe relaţia Curtici-Arad-Simeria. După finalizarea primei părţi a proiectului, respectiv modernizarea tronsonului frontieră-Curtici-Arad, urmează şi continuarea. Iar începutul acestui nou demers este reprezentat de exproprieri.

Cei de la CFR au nevoie de mai mult teren în preajma căii ferate. Iar, după efectuarea măsurătorilor de rigoare, au ajuns la concluzia că, pe raza judeţului Arad, au nevoie de o suprafaţă totală de aproape 2,5 milioane de metri pătraţi de teren. Sunt vizate terenuri agricole sau păduri de pe raza teritorială a comunelor Petriş, Săvârşin, Vărădia de Mureş, Bata, Bârzava, Conop, Păuliş şi Ghioroc, dar şi de pe raza oraşului Lipova. Potrivit calculelor celor de la minister, pentru suprafeţele de teren expropriate se va plăti o sumă totală de 4,7 milioane de lei, puţin peste un milion de euro.

Dacă vorbim despre sumele pe care le vor primi oamenii ce urmează să fie expropriaţi, acestea pornesc de la câţiva bănuţi şi ajung la zeci, chiar sute de mii de lei. De exemplu, cea mai mică sumă o va primi un proprietar din comuna Săvârşin din terenul căruia va fi expropriată suprafaţa de 0,8 metri pătraţi. Omul va primi 0,72 de lei. O altă sumă infimă o va primi un proprietar din Petriş care, pentru aproape doi metri pătraţi de teren expropriat, va primi 1,04 lei. De cealaltă parte, sumele mari vor intra, în principal, în vistieriile primăriilor de pe traseul căii ferate. Primăria Săvârşin va primi peste 133.000 de lei pentru un teren de aproape un hectar, aflat în intravilan. O altă sumă importantă va ajunge tot la Săvârşin, la proprietarii a patru apartamente. Pentru că au nevoie de clădirea se află respectivele apartamente, cei de la CFR au calculat că vor plăti aproape 160.000 de lei pentru ele.

După proiect

Plata despăgubirilor va demara după ce proiectul de hotărâre va fi adoptat de Guvern.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor