V. Leac, cel fără adjective

De Iza Pal
V. Leac, cel fără adjective
© Foto: Iza Pal
Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” continuă proiectul finalizat în noiembrie 2018, „Biblioteca de literatură arădeană de azi”, un proiect ce îi aduce pe scriitorii arădeni față în față cu publicul, astfel că, vineri, 8 februarie, i-a venit rândul lui V. Leac să se prezinte. Întâlnirea a avut loc, ca de fiecare dată, în Sala Astra.

Cu această ocazie, Leac a adus cu el volumul de poezie “M O N O I D E A L” apărut la sfârșitul anului trecut în colecția Vorpal de la editura Nemira. E un volum pe care nu l-ar fi scris dacă poeta Svetlana Cârstean nu i-ar fi smuls promisiunea asta într-un moment “de mai puțină luciditate”, cum spune el. Mărturisește că “acest volum e o documentare a acestei metamorfoze pe care am trăit-o în ultimii ani dinspre uman înspre non-uman… îți pierzi o parte din sensibilitate, dar câștigi altceva, probabil o mult mai acută luciditate și cruzime privind propria-ți persoană. (…) Abia în urmă cu 2 ani mi-am dat seama cine sunt defapt pentru moment, dar acum am senzația din nou că nu mai știu cine sunt cu adevărat.”

Oricât de dezorientat ar părea, un lucru e constant în viața lui, că întotdeauna a fost preocupat să scrie ceva ce să îi placă lui și să aibe sens. Fără adjective, fără metafore, fără confuzii. S-a situat mereu la marginea câmpului literar românesc, la distanță de miezul tulbure, unde a putut face ceea ce crede el că e poezie. Nu-l interesează cititorii care vor să-l înțeleagă, ci cei “care-și fac filme în timp ce citesc, sau sunt capabili să facă analogii”.

Manifestarea de vineri este continuare a seriei de întâlniri autor-public, organizată de Biblioteca Județeană „A. D. Xenopol” Arad în cadrul proiectului „Biblioteca de literatură arădeană de azi” co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și finalizat în 2018. Menționăm că V. Leac este prezent pe aplicația web de ebook-uri, realizată în cadrul proiectului, cu 2 volume de poezie în limba română (“Lucian”) și engleză (“everybody worries”) care pot fi citite gratuit: https://ebook.bibliotecaarad.ro/author/370Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !