Vernisaj cu carte franceza

De Vasile Filip
Reactualizat la:
La deschiderea expoziției FOTO:V.F.
La deschiderea expoziției FOTO:V.F.
La Sala „Clio” sunt expuse, în 22 de vitrine, aproximativ 200 de tipărituri în limba franceză.

ARAD. Sala „Clio” a Complexului Muzeal Arad a găzduit, luni seara, vernisajul expoziției „Valori bibliofile de carte în limba franceză”. În deschidere, prof. Florin Didilescu, directorul Bibliotecii Județeane „Alexandru D. Xenopol”, arăta că „de două ori pe ani propunem arădenilor expoziții de carte din fondurile instituției”, prin care „încercăm să sensibilizăm concitadinii noștri asupra unor valori de patrimoniu” și concluziona că „am convingerea că fondul nostru de carte va rămâne ca un reper pentru acest oraș”.

Despre lucrările expuse a vorbit, pe larg, bibiotecara Ligia Margea, curatorul expoziției.

Peste 6.000 de titluri

Biblioteca arădeană păstrează adevărate valori bibliofile, fonduri tradiționale, care pot să constituie un îndemn prețios pentru cercetare și valorificare. Un astfel de fond este cel de carte în limba franceză care cuprinde aproximativ 6.000 de titluri în aproximativ 9.000 de exemplare. (Cele mai numeroase și mai semnificative, pentru valoarea lor culturală, sunt cele de sec. XVII, XVIII). Aceste cărți au aparținut unei familii nobile, familia de Csaky, cu puternice tradiții culturale, receptivă la gândirea iluministă. La acestea se mai adaugă lucrări aparținând fondului Orczy-Vasarhelyi, fond transferat, în 1956, de la Liceul „Moise Nicoară”.

„Vedetele” expoziției

La Bruyère, autorul scrierii „Caracterele”, este reprezentat în fondul francez printr-o ediție din 1755, apărută la Dresda în două volume.

Ediția completă Montesquieu (primul mare scriitor al veacului luminilor) a fondului francez este, fără îndoială, cea londoneză din 1772, revăzută și îmbogățită de autor.
O lucrare cu referire la Țările Române este „Istoria generală a călătoriilor” apărută în 1746, prezentă în bibliotecă într-o ediție princeps.

Una dintre cele mai frumoase lucrări în posesia bibliotecii este o ediție a Enciclopediei din 1781, Laussane și Berna, lucrare capitală pentru gândirea secolului luminilor.
Colecția de carte franceză ne mai oferă și o ediție primă datată 1751 a „Scrisorilor pentru surzi și muți” a lui Diderot.

Jean Jacques Rousseau este reprezentat prin operele sale capitale în ediții princeps de o mare valoare bibliofilă. Una dintre ele este „Émile ou de l’éducation ”, apărută în 1762.
Ediția priceps, peste care nu putem trece cu vederea, este „Candide” și „L’homme aux quarante ecús”, semnate de Voltaire.

Expoziţia îi găzduiește, desigur, şi pe reprezentanţii literaturii romantice, realiste şi naturaliste: Balzac, Hugo, Zola şi alţii.

„Fondul de carte al Bibliotecii arată că Aradul are o tradiție culturală” (Florin Didilescu)0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !