Vestul sta pe un butoi cu pulbere

De Simion Todoca
8Comentarii
Primarii, decişi să blocheze DN 7 Foto : JA
Primarii, decişi să blocheze DN 7 Foto : JA
Primăriile afectate de desfiinţarea trezoreriilor de la Nădlac şi Pecica ameninţă cu manifestaţii de amploare.

ARAD. Sub sloganul „Stop destructurării judeţului Arad”, primarii de la Pereg, Şeitin, Semlac şi Nădlac, plus viceprimarul de la Pecica, au protestat, în cadrul unei conferinţe de presă, organizată de către senatorul Traian Igaş, împotriva desfiinţării finanţelor- respectiv trezoreriilor- de la Nădlac şi Pecica. Rând pe rând, edilii au expus cifre concrete privind oamenii şi firmele care vor fi afectate foarte grav de reorganizarea ANAF.

Spre exemplu, numai de la Pecica aproximativ 2.000 de persoane, reprezentând firme, asociaţii familiale etc. se vor deplasa de două ori pe lună la Arad, la trezorerie, unde vor sta la cozi infernale. Toţi vorbitorii, fără excepţie, s-au referit la persoanele cu venit minim garantat, care din puţin peste o sută de lei vor fi nevoiţi să plătească drumul până la Arad şi înapoi. Un tablou de-a dreptul apocaliptic, cu tuşe îngroşate de hotărârea tuturor primarilor de a declanşa ample manifestări de stradă, inclusiv blocarea drumului naţional, dar şi de declaraţia primarului Nădlacului, Vasile Ciceac : „Guvernanţii să nu uite că la 1918 din Nădlac au plecat la Alba Iulia sute de oameni. Să nu ne facă să regretăm. Mă gândesc că dacă am fi sub administraţie ungară am avea de mers 17 KM până la Mako, nu 52, până la Arad”.

A fost, de departe, cea mai dură declaraţie rostită- de către primarul Nădlacului, Vasile Ciceac- la întâlnirea primarilor din zonă. Rând pe rând, primarii Kovacs Emeric (Peregu Mare), Letiţia Stoian (Semlac), Vasile Ciceac (Nădlac) şi Mircea Totorean (Şeitin) şi viceprimarul Pecicăi, Miodrag Stanaiov, au vorbit despre miile de oameni care vor fi obligaţi să se deplaseze la Arad pentru a-şi plăti dările către stat. Pierdere de timp, nervi şi bani, din cauza unei decizii a Guvernului pe care toţi o consideră nejustificată şi, mai ales, nedreaptă faţă de zona Nădlac- Pecica. Mai ales că, lucru subliniat de către senatorul Traian Igaş, din cei 200 de funcţionari care vor fi concediaţi pe regiunea Vest o sută sunt din judeţul Arad.

Centralizare

Nervii edililor sunt întinşi la cote maxime, toţi fiind decişi să adune oamenii pe DN7, pentru a-l bloca, în caz că parlamentarii USL, mai ales liberalii, partid care deţine portofoliul finanţelor, nu vor face ceva pentru ca măcar una dintre cele două administraţii financiare să nu se desfiinţeze. De fapt, a explicat Igaş, Guvernul nu doreşte descentralizare, ci, dimpotrivă, centralizare excesivă, lucru dovedit de cifre : Hotărârea de Guvern prevede că ANAF va avea în total 27.100 angajaţi, când la ora actuală numărul celor aflaţi în plată este de 26.769 ! Aşadar, în timp ce pe regiunea Vest dispar 200 de posturi, la nivel central se înfiinţează peste 300!

„Dacă am fi sub administraţie ungară, am merge 17 Km până la Mako, nu 52, până la Arad” Vasile Ciceac.

Scrisoare deschisă

Primarilor le-a fost prezentat textul scrisorii deschise către premierul Victor Ponta,

Daniel Chiţoiu, Viceprim-ministru, Ministru al Finanțelor Publice şi Gelu Ştefan Diaconu, Preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, prin care se cere reanalizarea listei direcţiilor de finanţe vizate de desfiinţare.8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor