Vor să împânzească judeţul cu mai multe cântare

De Alin Gherasim
11Comentarii
Vor să împânzească judeţul cu mai multe cântare
Consiliul Judeţean Arad şi-a propus să amenajeze o serie de platforme pentru verificarea tonajelor pe drumurile din judeţ.

ARAD. Un număr de patru platforme de verificare a tonajului camioanelor care circulă pe drumurile judeţene vor fi realizate în perioada imediat următoare. În şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Arad a fost adoptat un proiect de hotărâre prin care au fost stabiliţi indicatorii tehnico-economici ai acestor investiţii, precum şi amplasarea lor. Cântarele vor fi realizate pe DJ 682, în zona localităţilor Secusigiu, Lipova şi Birchiş, şi pe DJ 708A, în zona comunei Târnova. „Pentru a proteja aceste investiții, Consiliul Județean dorește ca participanții la trafic să respecte legislația privind tonajul maxim admis și, în acest sens, va amenaja patru noi Platforme pentru Verificarea Tonajelor Autovehiculelor, pe tronsoane de drum județean unde s-au identificat deteriorări accentuate ale carosabilului. Principalele degradări majore constatate sunt cedări de capacitate, făgașe, rupturi de margine, denivelări pronunțate etc., datorate în special creșterii traficului greu de transport marfă. Tonajul maxim admis pe drumurile publice din România respectiv de 115 KN/osie şi 40 t/vehicul greutate totală”, se arată într-un comunicat al Consiliului Judeţean Arad. „Este normal să protejăm aceste investiții. În acest scop, cele patru noi platforme pentru verificarea tonajelor sunt mai mult decât necesare. Degradările apărute în ultima perioadă se oglindesc prin creșterea exponențială a lucrărilor de întreținere. Mai bine lucrăm la prevenție, la un control mai exigent al tonajului, decât să investim sume suplimentare în refacerea drumurilor distruse”, a spus Iustin Cionca, președintele CJA.

Costuri mari

În ceea ce priveşte amenajarea acestor platforme, costurile vor fi unele semnificative. Potrivit indicatorilor tehnico-economici care au fost adoptaţi în şedinţa de joi, platforma de la Secusigiu va costa aproximativ 450.000 de lei, cea de la Lipova va costa 361.000 de lei, platforma de la Birchiş va costa 530.000 de lei, iar cea de la Târnova 401.000 lei. Un total de peste 1,7 milioane de lei, adică aproximativ 400.000 de euro, bani care vor fi cheltuiţi din bugetul propriu al CJA. Într-adevăr, valoarea totală ar putea scădea în urma licitaţiilor, dar, oricum, suma care va fi cheltuită se anunţă una destul de mare.

Alte priorităţi?

Amplasamentul celor patru platforme de cântărire a ridicat, însă, semne de întrebare printre consilierii judeţeni, chiar dacă aceştia nu au pornit vreo discuţie în acest sens. Drumuri care au nevoie mult mai mare de astfel de cântare, cum ar fi Arad-Horia-Şiria, nu au fost trecute pe lista celor care vor beneficia de platforme. Asta în condiţiile în care balastierele ale căror camioane circulă pe acest tronson au fost arătate de multe ori cu degetul, şoferii fiind acuzaţi că încarcă mult peste limită remorcile acelor camioane. Poate, totuşi, la Consiliul Judeţean lucrurile să văd altfel.11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor