Vor să mute Monumentul Marii Uniri pe uscat

De Monica Ardelean
13Comentarii
Vor să mute Monumentul Marii Uniri pe uscat
A fost lansată o petiţie online prin care o asociaţie din Arad cere schimbarea amplasamentului de pe Lacul Pădurice.

„Dacă vrei să nu joci Hora Unirii pe Lacul Pădurice, implică-te!” cer iniţiatorii petiţiei on line „Salvaţi centenarul Marii Uniri la Arad!”, care a adunat deja zeci de semnături. Ceea ce propun arădenii de la Asociaţia Clubul Elitelor din Arad este mutarea amplasamentului mult aşteptatului monument de pe lacul de la Pădurice, în Piaţa Drapelului (Podgoria).

E periculos şi scump

Iniţiatorii, în pleodaria lor de a schimba decizia autorităţilor în privinţa amplasamentului, vin cu argumente de ordin urbanistic, istoric, funcţional, chiar şi financiar care să demonstreze că suprafaţa lacului nu este cel mai bun loc pentru a-i omagia pe corifeii Marii Uniri.

Pentru că, susţin ei, parculeţul „nu asigură punerea în valoare a monumentului, fiind lipsită de vizibilitate și deschidere în plan urbanistic”, „ estompează monumentalitatea lucrării” şi nu asigură o bună funcţionalitate. În plus, se insistă pe riscurile la care sunt supuşi participanţii la eventualele manifestaţii organizate în preajma monumentului, în cazul în care acestea se pot organiza într-un spaţiu atât de mic.

„Proiectul nu asigură funcționalitatea monumentului în sensul că accesul este limitat de cele trei poduri înguste și de scuarul amplasamentului foarte mic ca suprafață, existând un risc major de accidente pentru participanți, ca urmare a aglomerărilor și a fenomenelor meteorologice specifice iernii”.

În plus, „costul lucrărilor de amplasare este considerabil mai ridicat decât în cazul unei soluții pe uscat”, se mai punctează în petitia on line a arădenilor. Şi ca ultim argument, iniţiatorii susţin că nici măcar „sculptorul Florin Codre nu mai agreează amplasamentul pe Lacul Padurice pe care, după ce l-a văzut, l-a catalogat drept “baltă kitsch”.

Semnături

După cinci zile în mediul on line pe site-ul petitieonline.com, petiţia în cauză a adunat 64 de semnături.13Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor