Weekend popular la Moneasa

De Vasile Filip
1Comentariu
Foto: Vasile Filip
Foto: Vasile Filip
Târgul meşterilor populari şi festivalul tinerilor interpreţi de muzică populară

MONEASA. La sfârşitul acestei săptămâni, arta populară face casa bună la Moneasa. Pe aleea principală a staţiunii, de la Hotelul Parc până spre ştrand, ca într-o expoziţie în aer liber, cunoscuţi meşteri populari din judeţ (şi nu numai) şi-au etalat de azi creaţiile în cea de-a 11-a ediţie a „Târgul meşterilor populari”.

Au fost prezenţi la această ediţie renumiţi olari din centrul Târnoviţa – Dorin Betea, Elena Mateş, Laurian Ştefea – care au încântat vizitatorii cu o gamă largă de produse ceramice: oale de diferite dimensiuni, ulcioare mai mari sau mai mici, strecurătoare, pahare şi ceşti în variate forme. Din Avram Iancu a venit Gheorghe Cosma cu furcile lui de lemn, iar Romulus Coroi a încântat cu uneltele confecţionate din lemn şi fierărie, toate destinate pentru uz casnic. Obiecte de grădină a prezentat arădeanul Doru Popescu, iar de la Ineu, Constantin Perva a adus, aşa cum o face de mulţi ani, împletituri din nuiele, cu multiple întrebuinţări, lucrate artistic şi cu migală. Nu a lipsit nici arta plastică. Pictura naivă – lucrată de Petru Mihuţ din Brusturi şi urmaşii lui (chiar o strănepoată) – ori pictura pe sticlă şi pânză – făcută de Mugurel Duşan şi fiul său – au fost la mare căutare. La „târg” s-au înscris şi cunoscutul pălărier Petru Crişan din Pâncota, Maria Crişan de la Mânerău (cu împletituri din paie) iar Francisc Szenasi din Turnu a oferit turtă dulce delicioasă, în diferite forme. Din afara judeţului au fost prezenţi Petru Borza de la Obârşia (jud. Hunedoara) şi ţesătoarea Elena Gavriş, venită de la Cluj. Vizitatorii au putut nu numai să admire ci şi să cumpere minunatele lucrări realizate de meşterii populari. Din păcate, astăzi a fost puţină lume în staţiune, dar cu siguranţă mâine când se desfăşoara Festivalul-concurs al tinerilor interpreţi din Ţara Zărandului vor veni mult mai mulţi turişti la Moneasa.

Festival

Reamintim că Festivalul-concurs al tinerilor interpreţi din Ţara Zărandului se desfăşoară duminică începând cu ora 14 în Teatrul de vară din Moneasa.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor