Zilele Centenarului, la Arad

De Andreea Pintea
1Comentariu
Zilele Centenarului, la Arad
© Evenimentele de Centenar au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă FOTO: A.P.

Pe 13 și 14 noiembrie, la Arad vor fi organizate mai multe evenimente speciale, pentru a marca Centenarul Marii Uniri.

Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, vicepreședintele Sergiu Bîlcea și primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, au prezentat principalele evenimente ale administrației arădene organizate cu prilejul Anului Centenar.

„Având în vedere rolul istoric al Aradului în pregătirea Marii Uniri, faptul că în 13 – 14 noiembrie 1918 aici, la Arad, s-a negociat viitorul Transilvaniei de către conducerea Consiliului Național Român și reprezentanții Guvernului Ungar, am decis împreună cu domnul primar, după consultarea istoricilor arădeni și a partenerilor noștri din mediul universitar, faptul că centrul evenimentelor noastre sărbătorești trebuie să fie zilele de 13-14 noiembrie”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

13 noiembrie: înfrățirea cu Moldova

În data de 13 noiembrie, pentru a marca simbolic unitatea tuturor românilor, Aradul găzduiește o delegație de 20 de personalități din Republica Moldova, din raioanele Ialoveni și Ungheni. Se va organiza un forum economic româno – moldav, cu agenți economici din Arad și cele două raioane, cu prezentări de produse și cu prezentarea oportunităților de afaceri în cele două țări. Evenimentul, organizat în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Arad și Universitatea ,,Aurel Vlaicu”, va avea loc în Sala „Iuliu Maniu”, acolo unde în aceeași zi, de 13 noiembrie, cu 100 de ani în urmă, începeau tratativele româno-maghiare care au precedat Marea Unire.

Plachetă aniversară

În după-amiaza zilei de 13 noiembrie, de la ora 15, se va dezveli o plachetă aniversară care marchează rolul Aradului în Marea Unire, iar în sala ,,Iuliu Maniu” va fi lansat volumul ,,Arad. Antecamera României Mari” și va fi organizată o reconstituire istorică a evenimentelor istorice de la Arad, cu garda de onoare de la Alba Iulia.

14 noiembrie, ziua distincțiilor

„În data de 14 noiembrie, la Filarmonica de Stat Arad, se va decerna medalia Centenar tuturor prefecților, parlamentarilor arădeni și consilierilor locali și județeni, din toate mandatele, începând din 1990 până în prezent. În aceeași zi se va reface momentul istoric al întrunirii la care s-a hotărât convocarea Adunării Naționale de la Alba Iulia, de la 1 decembrie 1918”, a subliniat primarul Gheorghe Falcă.

Tot în data de 14 noiembrie, va avea loc semnarea protocolului de înfrățire a Județului Arad cu raionul Ialoveni din Republica Moldova. De asemenea, se va decerna Ordinul Centenar tuturor orașelor și comunelor din județul Arad, iar Colanul Centenar, Arhiepiscopiei Aradului, respectiv primarului municipiului Oradea, Ilie Bolojan.

Ziua se va încheia, tot la Filarmonică, cu un concert susținut de soprana Alexandra Fits, acompaniată de pianistul Mariano Castro și artista Sand Art Mariana Pachiș și o recepție oferită de primarul orașului Arad, Gheorghe Falcă.

În data de 15 noiembrie, în Sala Marii Uniri, va avea loc o întâlnire de lucru cu primarii invitați, vizitarea expoziției „Monumentul Arad 1918”, urmată de o cină festivă.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor