300 de blocuri din Arad, la reabilitat

De Adriana Barbu
12Comentarii
300 de blocuri din Arad, la reabilitat
© Se vrea reabilitarea în forţă a blocurilor din Arad Foto: JA
Planul Primăriei de a cuprinde încă 300 de blocuri în reabilitare termică a trecut de votul aleşilor.

Trei milioane de lei au pus în plus, doar pentru blocurile din Arad, în bugetul iniţial al Municipiului Arad, consilierii locali, la momentul votării amendamentelor. Propunerea a venit din partea consilierului local Sergiu Bîlcea, dar anunţul a fost făcut încă din startul dezbaterii bugetului în CLM, de către Gheorghe Falcă.

Edilul local a anunţat, la momentul la care a prezentat consilierilor şi celor invitaţi la prima şedinţă ordinară CLM a anului, investiţiile din acest an, faptul că în reabilitare termică sunt deja 91 de blocuri. „Printr-un amendament la bugetul local vom mai pune bani pentru a reabilita încă 300 de blocuri”, a anunţat primarul. Şi nu s-a oprit aici, ci a specificat că aceasta înseamnă pentru angajaţii Primăriei şi pentru ULALA faptul că vor merge la fiecare bloc din Arad să-i convingă pe arădeni să intre în proiectul de reabilitate termică a blocurilor şi să le indice beneficiile.

La momentul citirii amendamentelor, Sergiu Bîlcea a cerut aleşilor să voteze introducerea în lista programului de investiţii propus pentru anul 2016 poziţia „DALI- Reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe din Municipiul Arad”, suma propusă pentru această investiţie, necesară celor 300 de blocuri deja menţionate, fiind de 3.200.000 lei. Bîlcea a propus ca cele peste trei milioane de lei să fie luate din rezerva bugetară.

La fiecare bloc

Propunerea alesului PNL a fost votată în unanimitate de colegii din CLM, aşa că în acest an Primăria Arad va elabora studii pentru reabilitarea termică a altor 300 de blocuri din municipiu şi ar urma să treacă şi la fapte.

Potrivit primarului, în această acţiune se impune implicarea Uniunii Locative a Asociaţiilor de Proprietari (ULAL) Arad, paşii următori pentru punerea în aplicare a acestui proiect urmând a fi stabiliţi în cel mai scurt timp.

Primăria vrea să acopere şi partea arădenilor

Falcă a indicat şi de unde vin toţi banii pentru reabilitarea termică. 60% din bani vin de la Uniunea Europeană, 20% de la Primăria Arad iar ceilalţi 20% vor fi suportaţi de proprietari. Dar edilul local susţine că vrea să vină cu noutăţi chiar şi aici. Acesta a anunţat în cadrul şedinţei că deja angajaţii Municipalităţii studiază posibilitatea ca Primăria să susţină financiar şi partea de 20% a proprietarilor care au probleme financiare şi care au venituri mici. Aceasta în condiţiile în care una dintre problemele care ţine blocurile departe de reabilitarea termică pe bani de la UE e legată tocmai veniturile mici ale unora dintre arădenii de la bloc, care nu-şi permit să plătească nici măcar 20% din lucrare. Totul în condiţiile în care e nevoie de unanimitate printre proprietarii de apartamente din bloc pentru a putea intra în proiect.

Taguri: , , ,


12Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor