Arădenii preferă leul în fața valutei

De Monica Ardelean
Arădenii preferă leul în fața valutei
Față de octombrie 2014, depozitele arădenilor în bănci au crescut cu 6,4% în anul 2015 și depășesc media pe țară.

În acest an arădenii au reușit să depună la bănci sume mai mari de bani comparativ cu anul trecut. Potrivit datelor furnizate de BNR Arad, depozitele populației la nivelul lunii octombrie au crescut cu 6,4 %, de la 2,19 miliarde lei, sumă înregistrată în octombrie 2014, la 2,33 miliarde lei, în octombrie 2015.

Au ales leul

Aceleași date confirmă că mai mult de jumătate din sumele deținute de persoanele fizice din județul nostru, mai exact 57%, preferă să-și păstreze banii în lei, iar restul în valută. „Ce este interesant de reținut este faptul că în 10 ani de când am trecut la leul nou (la 1 iulie 2005 a avut loc denominarea leului, 1 leu nou=10.000 lei vechi), depozitele arădenilor au crescut de la suma totala de 467 milioane lei în octombrie 2005 la 2,33 iliarde lei în octombrie 2015, o creștere de aproape cinci ori, pe când la nivelul întregii țări creșterea a fost de 4,5 ori, populația din județul nostru reușind să economisească mai mulți bani decât media pe țară”, se specifică în comunicatul BNR Arad.

Explicaţii

Această înclinație spre economisire este explicată de către specialiștii băncii printr-o serie de factori care pot justifica acest comportament precaut când e vorba de bani: „înclinația către economisire a populației este influențată direct proporțional de mai mulți factori printre care enumerăm: evoluția venitului disponibil, demografie și schimbările demografice (o economie cu o populaţie activă – importantă, cu venituri obţinute aflate în zona de nivel maxim, înregistrează rate ridicate ale economisirii); gradul de dezvoltarea a educației și intermedierii financiare; gradul de incertitudine, datorat unor factori diverși ce accentueaz[ comportamentul prudențial, crescând astfel economisirea. Analiştii economici afirmă că, în general, în vestul ţării oamenii sunt mai precauţi și au un comportament orientat spre economisire, dovadă fiind faptul că depozitele depășesc creditele accesate de populație în județul Arad”, susțin specialiștii.

Taguri: , , , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !