Aradul de la capătul lumii

De Andreea Pintea
6Comentarii
Foto: Andreea Pintea
Foto: Andreea Pintea
Când spui Gara Aradul Nou pare că spui capătul lumii, unei lumi civilizate care se pierde la limita dintre Aradul Nou și Sînicolau Mic.

Gara Aradul Nou. Punct terminus pentru linia 3. O gară mică, un fel de haltă a trenurilor care zboară către alte destinații. Capătul unui cartier și începutul unui altui cartier. Căci la zona limită dintre Aradul Nou și Sînicolau Mic ne referim acum. Vorbim de zona adiacentă stației CFR Aradul Nou, de pasarela pietonală și aleea ce seamăna mai mult a gang și face legătura cu Sînicolau Mic.

Pentru arădenii care nu locuiesc în zonă și ajung la Gara Aradul Nou imaginea este una a unei zona părăsite, parcă uitată de toți cei care ar trebui să o aibă în întreținere. În primul rând te întâmpină rămășițele unui depozit care în urmă cu aproape un an a luat foc. Un depozit care a fost folosit mulți ani de o firmă de construcții din Arad, dar care de ceva vreme zăcea gol. A luat foc pe 1 decembrie 2017, a ars din temelii, iar de atunci tot ce a rămas în urma focului s-a transformat într-o groapă de gunoi și un focar de infecție.

Ei bine, după ce treci de ceea ce a rămas din fostul depozit din Gara CFR Aradul Nou, ajungi la pasarela pietonală, pasarelă pe care o folosesc sute de arădeni zilnic pentru a ajunge în cartierul Sînicolau Mic. Pasarela e într-o stare avansată de degradare, cu trepte lipsă, iar fierul ce o susține e mâncat de rugină. Dacă totuși ai trecut de pasarelă, ajungi în ceea ce ar trebui să fie aleea către cartierul Sînicolau Mic. Aleea e mai mult un gang, unde vara vegetația ajunge și la peste 1 metru înălțime. E drept la câteva luni, două sau trei, vegetația e tăiată și parcă aleea pare ceva mai „prietenoasă”. Cu toate acestea zona e departe de a fi una salubră, una sigură. Cei care circulă frecvent pe acel culoar ne-au spus că vara pe lângă vegetație excesivă, mai au și alte surprize: șobolani și șerpi.

Din păcate zona Gării Aradul Nou, pare că fie ceea ce locuitorii din zonă numesc „la capăt” – dat fiind faptul că este capăt de linie pentru tramvaiul cu numărul 3. Este o zonă la capăt de lume, la capăt de civilizație, la capăt de Aradul modernizat și digitalizat.

Pasarela nimănui?

Dacă despre depozitul care a ars în incendiu se știe că aparține CFR, pasarela pietonală pare a fi cumva a nimănui. Am solicitat Primăriei Municipiului Arad să ne spună dacă pasarela intră sau nu în administrarea sa. Răspunsul ne-a confirmat că pasarela este cumva a nimănui. „Primăria Municipiului Arad a făcut primele demersuri în vederea identificării proprietarului pasarelei, peste calea ferată, care face legătura între cartierul Aradul Nou şi Sînicolau Mic, în condiţiile în care CFR afirmă că respectiva construcţie nu-i aparţine. Numai după clarificarea acestei situaţii se vor putea lua măsurile necesare în vederea reabilitării ei”, ne-au transmis reprezentanții Primăriei.6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor