Arteziana din Parcul „Sf. Maria”, la reabilitat

De Diana Dutu
5Comentarii
Arteziana din Parcul „Sf. Maria”, la reabilitat
© FOTO: Valentin Goran
Proiectul Municipalităţii se află deocamdată în faza studiului de fezabilitate. Acesta prevede şi amenajarea unui parc pentru animale de companie.

Aleșii locali sunt chemați, marți, să aprobe Studiul de fezabilitate pentru „Amenajare grup sanitar şi reabilitare fântână în Parcul «Sfânta Maria» din Municipiul Arad”. Valoarea calculată totală a investiţiei este de 838.072,39 lei cu TVA, finanţarea asigurându-se din fonduri ale bugetului general şi alte surse atrase în condiţiile legii. Investiția ar urma să se realizeze în şapte luni.

Nu se intervine peste tot

Parcul „Sfânta Maria” (fost „23 August”) este amplasat în cartierul Micălaca, fiind încadrat de străzile Dreptăţii, Felix, Ciobanului şi Beiuş. Suprafaţa totală a terenului este de 21.840 mp, din care 9.010 este concesionat de Biserica Ortodoxă Micălaca Veche, iar restul de 12.830 mp este domeniul public al Municipiului Arad. Terenul are forma unui pătrat în plan, având dimensiunile de 146,27m X 150,13m.

„Nu se va interveni pe toată zona, pentru că o parte din parc este deja amenajat. În momentul actual, parcul studiat este folosit de populaţia care locuieşte în zonă pentru recreere şi petrecerea timpului liber. Există amenajată o zonă de joacă pentru copii, care este funcţională, prin urmare nu se intervine asupra acestei zone” – se arată în raportul de specialitate al Direcţiei Tehnice a Primăriei Arad.

Argumente

„Zona de parc administrată de municipiu cuprinde o fântână arteziană decorativă, care a fost realizată înainte de 1989, dar care nu mai este funcţională de mai mulţi ani. Deşi este singurul parc din zonă, acesta nu are toate dotările specifice, deşi este folosit atât de copii, cât şi de adulţi, fiind asimilat cu o zonă de centru a cartierului. De asemenea, în parc se observă prezenţa tot mai frecventă a câinilor de companie care sunt aduşi de stăpâni, datorită lipsei unui loc destinat lor. Lipsa unui grup sanitar poate crea un disconfort, alături de aspectul dezolant al fântânii deteriorate şi nefuncţională. Prin realizarea investiţiei se aduce un plus de confort celor care doresc să-şi petreacă timpul liber în parc şi se vor putea asigura dotările strict necesare, alături de repunerea în valoare a fântânii existente, care va încânta privirile trecătorilor sau ale celor ce se vor opri în parc” – se arată în expunerea de motive care însoţeşte proiectul de hotărâre aflat pe masa consilierilor locali.

Soluţia recomandată de Direcţia Tehnică

Propunerea recomandată de Direcţia Tehnică din Primărie vizează revitalizarea parcului prin următoarele lucrări: reabilitarea fântânii existente, amplasarea unui WC public automat tip capsulă, amenajare unui parc pentru animale de companie, amplasare mobilier stradal (bănci, coşuri de gunoi, rastel de biciclete, ţâşnitoare apă potabilă).

„Varianta are avantajul unei mentenanţe mult mai facile, iar riscul vandalizării WC-ului tip capsulă sau consumului utilităţilor în exces este minim. Mentenanţa acestui tip de capsule nu necesită foarte mult timp, prin urmare costul ei va fi mai redus faţă de varianta anterioară. Având în vedere echiparea grupului sanitar tip capsulă cu instalaţii electrice de iluminat cu led, instalaţii electrice de comandă a alimentării cu apă, respectiv instalaţii electrice de control a funcţionării toaletei, se realizează o dozare optimă a cantităţii de apă utilizată, cât şi un consum mai redus de energie electrică” – se arată în raportul de specialitate al Direcţiei Tehnice.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor