Artisti aradeni la Szeged

De Vasile Filip
Reactualizat la:
La deschiderea expoziției FOTO: FAN
La deschiderea expoziției FOTO: FAN
Dumitru Şerban, Onisim Colta şi Rudolf Kocsis, în expoziția „Omagiu lui Ovidiu Maitec”.

SZEGED. La Institutul Cultural Român, filiala Szeged, a avut loc – marți seara – un eveniment mai inedit şi anume vernisajul expoziţiei „Omagiu lui Ovidiu Maitec”.

Artiştii expozanţi sunt: Dumitru Şerban, Onisim Colta şi Rudolf Kocsis (Arad), Luigi Varga (Timişoara), Ştefan Oroian şi Lorant Janos Demeter (Ungaria).

Ideea organizării acestei expoziţii îi aparţine pictorului Ştefan Oroian, idee susţinută cu toată deschiderea de Directorul I.C.R. Budapesta , Gabriela Matei, şi de directorul filialei din Szeged.

La vernisaj

Fiecare artist a expus câte opt lucrări (5 lucrări de sculptură şi 3 desene) rezultatul fiind o expoziţie de înalt nivel artistic în cele trei săli elegante ale Galeriei I.C.R Szeged.
În prezenţa unui public numeros, în majoritate din sfera învăţământului superior de artă din oraş, a presei şi televiziunii, d-na director Gabriela Matei a făcut o prezentare a proiectului, în contextul general al activităţii I.C.R. în Ungaria, după care artiştii Ştefan Oroian, Lorant Janos Demeter, Dumitru Şerban şi Onisim Colta au evocat, pe rând, personalitatea de excepţie a sculptorului Ovidiu Maitec.

Ovidiu Maitec

Pentru cei care nu ştiu, Ovidiu Maitec a fost, alături de George Apostu şi Paul Vasilescu, unul dintre cei mai mari sculptori români moderni, după Brâncuşi.

Ovidiu Maitec s-a născut în 13 decembrie 1925 la Semlac (jud.Arad). A trăit şi a lucrat la Bucureşti şi Paris, unde, în 18 martie 2007, a trecut în eternitate. Sculpturile sale se găsesc azi în marile muzee din ţară şi din lume.

Evenimentul de la Szeged a fost astfel gândit încât lucrările din expoziţie au fost acompaniate şi de un grupaj de fotografii cu maestrul Ovidiu Maitec în mijlocul sculpturilor sale de mari dimensiuni din expoziţia retrospectivă, organizată, în urmă cu două decenii, la Muzeul de Artă din Arad.

De ziua lui Eminescu

Datorită aprecierii de care s-a bucurat la deschidere şi calităţii lucrărilor expuse, s-a făcut public propunerea de a fi itinerată într-o formulă mai extinsă la I.C.R. Budapesta, pentru a fi deschisă în 15 ianuarie 2015, cu prilejul aniversării zilei de naştere a poetului Mihai Eminescu.

Citat: „Expoziţia de la Szeged este deschisă două luni, până pe 30 noiembrie” (Onisim Colta)0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !