Artistul Onisim Colta, expus la Bușteni

De Eugen Rogojan
1Comentariu
Artistul Onisim Colta, expus la Bușteni
© Facebook - Sorina Jecza
O lucrare impresionantă a artistului plastic Onisim Colta este expusă în fața Castelului Cantacuzino din Bușteni, în cadrul unui proiect național, prilejuit de Anul Centenar.

„Cartea Facerii”, o sculptură impresionantă ce poartă semnătura artistului plastic Onisim Colta, face parte dintr-un proiect expozițional desfășurat la Bușteni, în parcul și galeria de artă ale Castelului Cantacuzino, cu prilejul Anului Centenarului. „100 de ani, 100 de sculpturi, 100 de zile” este denumirea proiectului ce va reuni, între 15 iunie și 24 septembrie, o sută de sculpturi semnate de cele mai importante nume ale artei contemporane românești de dincoace, dar și de dincolo de Prut.

100 de zile de expoziție

O sută de lucrări din andezit, lemn, metal, marmură, bronz, piatră, ciment, granit, sticlă, oțel și alamă, vor fi expuse timp de 100 de zile, în parcul castelului și în galeria de artă situată la etajul superior al edificiului. Expoziția va putea fi vizitată între 16 iunie și 24 septembrie, zilnic, între orele 9 și 21. Cele o sută de lucrări provin din colecții publice și private, iar o parte dintre ele au fost selectate printr-un concurs organizat de Castelul Cantacuzino, în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România. Cu ocazia acestei expoziții, Galeria de Artă a Castelului Cantacuzino va edita și un catalog ce va cuprinde toate exponatele.

Deschiderea oficială

Vernisajul expoziției va avea loc pe 15 iunie, ora 16, la eveniment participând Kurt Neuschitzer, CEO al Zamora Estate, companie ce deține domeniul Castelul Cantacuzino, Sorina Jecza, președintele Fundației TRIADE, partener al expoziției, Eugen Petri, sculptor și profesor, curator al expoziției, dar și o serie de critici de artă. Printre artiștii plastici care vor expune în cadrul expoziției naționale se regăsesc, pe lângă Onisim Colta, nume precum Paul Neagu, Darie Dup, Aurel Vlad, Mircea Roman, Peter Jecza, Marian Zidaru, Nicolae Fleissig sau Liviu Mocan.

Castelul Cantacuzino

Cu aproape 200.000 de vizitatori, Castelul Cantacuzino din Bușteni a devenit, de-a lungul timpului, un punct de atracție atât pentru turiștii români, cât și pentru cei străini. Începând din 2015, etajul superior al monumentului găzduiește Galeria de Artă a Castelului Cantacuzino, un spațiu unde au fost expuse atât lucrări de grafică ale unor pictori precum Salvador Dali, Pablo Picasso, Marc Chagall, Vincent van Gogh, Toulouse-Lautrec, Henri Matisse, cât și pictură contemporană. Castelul se află la Bușteni, pe strada Zamorei, numărul 1.

Onisim Colta, artistul complet

Născut la Baia Sprie, Maramureș, în urmă cu 66 de ani, Onisim Colta este un pictor, sculptor, scenograf, critic de artă și doctor în arte vizuale „adoptat” de Arad. În 1976, după absolvirea Universității de Arte și Design din Cluj-Napoca, este repartizat ca scenograf la Teatrul de Stat din Arad, rămânând aici până astăzi. Din 1980 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, fiind între 1994 și 1998 președinte al filialei arădene și, ulterior, din 1998 până în prezent, vicepreședinte al acesteia. Între 1998 și 2005 a îndeplinit și funcția de conferent universitar la Facultatea de Arte Vizuale din Oradea, iar din 2000 până în prezent este redactor artistic al revistei Arca din Arad, în care, din 2003, a publicat nenumărate comentarii plastice, studii și articole pe marginea operei unor artiști de referință ai artei plastice românești.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor