Au amendat munca în plus

De Valentin Goran
Reactualizat la:
4Comentarii
Au amendat munca în plus
Angajatorii au fost amendați pentru orele suplimentare ale angajaților.

Arad. Inspectorii de muncă au aplicat 68 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 22.500 lei, angajatorilor care nu au ținut evidența orelor de muncă prestate de fiecare salariat. „Trebuie menţionat faptul că, programul de lucru inegal poate funcţiona numai dacă este specificat expres în contractul individual de muncă. De asemenea, programul de muncă şi modul de repartizare a acestuia pe zile trebuie aduse la cunoştinţă salariaţilor şi în acelaşi timp, afişate la sediul angajatorului. Încălcarea de către agenţii economici a prevederilor legale privind evidenţa orelor de muncă prestate de fiecare salariat şi implicit, refuzul de a supune controlului inspecţiei muncii această evidenţă constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă între 1.500 şi 3.000 lei”, a declarat Ecaterina Isac, inspector șef, ITM Arad.

Repartizare uniformă

Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână, în cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani durata timpului de muncă este de 6 ore pe zi şi de 30 de ore pe săptămână. De regulă, repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus, însă în funcţie de specificul unităţii sau al muncii prestate, se poate opta şi pentru o repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămână. „În ceea ce priveşte modul concret de stabilire a programului de lucru inegal în cadrul săptămânii de lucru de 40 de ore, precum şi în cadrul săptămânii de lucru comprimate, va fi negociat prin contractul colectiv de muncă la nivelul angajatorului sau, în absenţa acestuia și va fi prevăzut în regulamentul intern”, a mai precizat Ecaterina Isac.

Taguri: , , ,


4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor