Au „înverzit” de atâta așteptare

De Monica Ardelean
Reactualizat la:
1Comentariu
Au „înverzit” de atâta așteptare
Sute de dosare ale arădenilor așteaptă banii pentru decontare în programul „Casa Verde”.

ARAD. În teorie totul pare minunat. Programul „Casa verde” dădea o mână de ajutor celor care doreau să își instaleze acasă, sisteme de încălzire care utilizează energie regenerabilă sau să le completeze pe cele clasice. Arădenii care mai dispuneau și de niște sume de bani pe lângă cei oferiți prin programul guvernamental și-au depus dosarele și au așteptat banii. Și au așteptat unii din ei din 2010 și încă mai așteaptă pentru că, deși dosarele au fost aprobate, în unele cazuri au fost semnate și contractele, banii nu au venit. Programul derulat de Administrația Fondului pentru Mediu a clacat la capitolul practică. Sute de dosare au rămas suspendate din lipsă de fonduri. În cei doi de program (2010 și 2011) au fost decontate doar 106 contracte în valoare de 630.366,01lei. Pentru 431 există aprobare și au fost și redactate și alte câteva zeci au fost aprobate la data de 27 noiembrie 2014 și sunt în curs de redactare. Informațiile ne-au fost puse la dispoziție, la cererea Jurnal arădean și www.aradon.ro, de către Administrația Fondului pentru Mediu din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. Din datele pe care le deținem peste 1.000 de arădeni, persoane fizice și juridice, și-au depus dosarele în cei doi ani din care doar 10% au primit și banii. Și au trecut aproape 4 ani.

Ne-au fost furnizate multe cifre, dat fiind că dosarele s-au aprobat în mai multe etape, singurele care nu s-au schimbat au fost cele legate de finanțarea propriu-zisă. Adică 106 contracte decontate (aproximativ 6.000 lei de persoană). Cele pentru persoane juridice depuse în 2011 nici măcar nu au fost încă finalizate, potrivit aceleiași surse.

Când vin banii

Întrebarea care ne-a fost pusă de cititorii noștri și pe care am pus-o mai departe către Administrația Fondului pentru Mediu a fost: „Când vin banii?”. Răspunsul a fost o eludare a oricărei responsabilități, a unor termene clare și precise. Vă redăm cu exactitate răspunsul primit: „Efectuarea plăților către beneficiari se realizează în conformitate cu prevederile ar.21-23 din ghidul de finanțare a programului, aprobat prin ordinul ministrului mediului și pădurilor nr.1274/2011 cu modificările și completările ulterioare, coroborate cu prevederile articolului 4.pct.2 și art.6 pct.1 din contractul de finanțare nerambursabilă, ceea ce presupune o analiză temeinică a cererilor de tragere, ținându-se totodată cont de ordinea depunerii acestora, de disponibilul existent la Fondul pentru mediu, precum și de eșalonările plăților lunare pe categorii de categorii de proiecte și programe finanțate de către Administrația Fondului pentru Mediu”. Pe scurt, habar nu are nimeni când vor fi onorate măcar contractele încheiate. Din păcate pentru arădenii care au făcut eforturi financiare să-și înverzească casele și au ajuns doar să „înverzească” ei de nervi în așteptarea pe termen nelimitat la care au fost supuși…1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor