Au scos banii la vedere

De Adriana Barbu
Au scos banii la vedere
  Arad. Eşti curios să ştii cât are de gând să investească Primăria Arad în municipiu, în acest an? Care e suma pe care are de gând să o plătească pentru întreţinerea oraşului, câţi bani trebuie să se ducă pe plata creditelor, câte milioane merg la şcoli şi câte pe cultură? Poţi alfa, parţial, acest lucru, accesând pagina de internet a Primăriei Arad, unde în aceste zile stă la transparenţă decizională proiectul privind aprobarea bugetului general de venituri şi cheltuieli al Municipiului Arad pe anul 2013.

Nici o sumă nu e bătută în cuie până nu trece de votul aleşilor locali. În plus, bugetul e doar pe jumătate făcut, fapt indicat chiar şi în acest proiect. Aici se arată că „la această dată nu s-a transmis de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Arad repartizarea pentru municipiul Arad a sumelor defalcate din TVA pentru chletuieli descentralizate şi nici plafonul cheltuielilor de personal pentru municipiul Arad. De asemenea, nu s-au transmis fondurile repartizate de către CJ Arad, pentru cofinanţarea unor proiecte de investiţii, sume ce vor fi cuprinse după comunicare”. Cu alte cuvinte, date importante pe care se construieşte bugetul municipiului lipsesc, dar ca de obicei, pentru a nu lăsa Aradul fără buget prea multe luni, executivul a schiţat, spune el, unul fără aceste informaţii.

Ceea ce se ştie până acum şi e scris negru pe alb în proiectul supus transparenţei decizionale este faptul că bugetul general al Municipiului este în acest an de 439.489.000 lei la venituri şi de 495.840.000 lei la cheltuieli, fapt ce te duce cu gândul că Aradul cheltuieşte mai mult decât produce (dacă din acest calcul scazi rezerva bugetară).

Nu e vorba de un buget spectaculos, iar dacă te uiţi la investiţiile programate să înceapă în acest an gândul de duce la sărăcie, căci doar patru noi investiţii se regăsesc în bugetul din 2013. 122.244.000 lei reprezintă suma pentru programul de investiţii pe anul în curs. 76.000 lei e suma dedicată programului de investiţii ce se derulează prin conturi de disponibil, 67.732.000 lei sunt banii dedicaţi teoretic proiectelor de investiţii din fonduri externe rambursabile postaderare şi 4.437.000 lei sunt puşi deoparte pentru programul de investiţii cu finanţare din transferuri.

Bugetul fondurilor externe nerambursabile a fost calculat la 1.317.000 lei, cel al creditelor externe la 33.335.000 lei, iar cel al instituţiilor publice şi activităţilor finanţate integral din venituri proprii la 27.068.000 lei.

La final, conform actului, bugetul general al Municipiului Arad ajunge la 489.286.000 lei la venituri şi la 545.537.000 lei la cheltuieli. Poate ar trebui menţionat aici faptul că veniturile proprii din buget (257.962.000 lei) reprezintă doar 58,69% din bugetul total, sau că subvenţiile de la bugetul de stat sunt doar în sumă de 30.377.000 lei. Dar asupra banilor alocaţi fiecărui capitol în parte vom reveni altă dată.

Patru investiţii noi

Modernizarea şi extinderea sistemului de iluminat public, cofinanţarea bazinului de polo din Subcetate, proiectarea şi execuţia noului Parc al Copiilor şi semaforizarea intersecţiei dintre Calea Aurel Vlaicu şi strada Meşterul Manole sunt singurele investiţii noi pe care Primăria Arad şi le-a propus să le demareze în acest an.

Pasajele si autostrada, in buget 

Tacere pentru un buget taiat0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !