Tacere pentru un buget taiat

De A.B. - M.A.
11Comentarii
Tacere pentru un buget taiat
Falcă susține că Guvernul Ponta a tăiat acum sumele necesare salariilor profesorilor arădeni dar inspectorul școlar general nu vrea să discute pe subiect.

ARAD. Mai puțin cu 69,3 miliarde de lei vechi la învăţământ. Aceasta este suma pe care Guvernul Ponta a tăiat-o Aradului la cea mai recentă rectificare de buget, conform spuselor lui Gheorghe Falcă. Edilul local a anunțat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, că, la cea mai recentă rectificare de buget, Aradul a primit bani pentru plata unor restanțe pe Legea 577 și alte 13 miliarde lei vechi pentru rețele termice deși trebuia să primească 42 de miliarde lei vechi.

În viziunea lui Falcă, însă, mai grav este că, la această rectificare bugetară, Aradului i s-au tăiat banii pentru salariile profesorilor din județ, o sumă de 69,3 miliarde lei vechi, în timp ce altor județe li s-au dat bani în plus pe același sector. Falcă s-a arătat și mai tare supărat pe faptul că inspectorul școlar general, Claudius Mladin, a refuzat să se întâlnească cu el și cu reprezentanții Finanțelor arădene pentru a discuta de unde se iau banii tăiați prin rectificare.

Fără discuții

Gheorghe Falcă susține că a dorit să se implice pe subiect pentru că profesorii şi cadrele didactice medii din municipiu riscă să rămână fără salarii până la sfârşitul anului după ce Guvernul a rectificat acest buget cu minus. Edilul a mai spus că la această rectificare, Guvernul a tăiat și banii profesorii care se află în posesia unor sentinţe definitive privind recuperarea unor sume din salariile tăiate anii trecuţi, suma luată Aradului acum fiind de 1,3 milioane de lei.

„Împreună cu cei de la Inspectoratul Şcolar şi de la Finanţe am vrut să vedem ce sume vor pleca din municipiul Arad şi din alte localităţi. Lucrul acesta a fost imposibil de realizat, domnul inspector şcolar asumându-şi integral dorinţa de a rezolva această problemă. În atare condiţii, prin pixul domnului inspector, se va repartiza această cheltuială, acest minus al judeţului Arad. Inspectorul şcolar general va spune, de unul singur, exact cât la sută din salariul fiecărui profesor va merge către Guvernul României”, a comentat Falcă.

Fonduri suficiente

Gheorghe Falcă a mai susţinut că i-a cerut inspectorului şcolar general Claudius Mladin să vină la Primăria pentru a discuta pe această temă, însă şeful ISJ a refuzat, precizând că există suficiente fonduri atât pentru salarizarea dascălilor, cât şi pentru alte cheltuieli legate de funcţionarea şcolilor. „Aştept să văd cum se va descurca cu această nouă tăiere”, a conchis Falcă.

Dialog, dar fără invitație

Lucrurile se mai nuanțează puțin dinspre Inspectoratul Școlar General. Șeful IȘJ, Claudius Mladin, susține că a purtat o discuție telefonică cu edilul local pe problema rectificării bugetare dar nu a fost lansată nici o invitație la vreo întâlnire. „Am fost întrebat cât de mult ne afectează această rectificare bugetară, în ce măsură sunt acoperite salariile pe lunile octombrie și noiembrie. Nu a fost vorba de nici o întâlnire, nu am fost invitat nicăieri”, a precizat inspectorul școlar general.

„Și pentru ca lucrurile să fie foarte clare doresc să precizez că preocuparea Inspectoratului Școlar pentru pentru salariile profesorilor este foarte mare. Am solicitat, deja de miercuri, o situație clară de la Finanțe și de la fiecare unitate școlară pentru a știi care este situația. Din centralizarea datelor avem acoperită luna octombrie și 95% din luna noiembrie, dar nu se pune problema neacordării în integralitate și la timp a salariilor. Dacă va fi nevoie pentru luna noiembrie vom primi suma necesară de la minister”, a dat asigurări șeful Inspectoratului Școlar Județean Arad. „Dacă mi-ar fi răspuns la telefon, primarul ar fi aflat toate aceste lucruri”, a mai completat Mladin.11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor