Au tăiat banii europeni de la Maria Radna

De Valentin Goran
7Comentarii
Au tăiat banii europeni de la Maria Radna
Finanțarea europeană destinată restaurării Mănăstirii Maria Radna a fost blocată pentru trei luni datorită unui articol publicat în The Telegraph.

O investiție de peste 10 milioane de euro, care este de fapt cea mai mare finanțare primită de un lăcaș de cult din România, a fost blocată în urma unui articol publicat în publicaţia britanică The Thelegraph. Este vorba despre restaurarea Mănăstirii Maria Radna care a fost comparată în articolul cu pricina cu un castel Disney. Ministerul Dezvoltării a decis să blocheze timp de trei luni finanțarea pentru restaurarea Mănăstirii Maria Radna, lucrări care se apropie de final.

Modernizată brutal

Ministerul Dezvoltării a pornit o anchetă pentru a stabili dacă a fost distrusă arhitectura originală și care este calitatea lucrării. În acest sens, o comisie specializată pe monumente istorice a fost trimisă să verifice lucrările. „Autorul articolului susținea că a fost alterat stilul baroc al bisericii prin culorile zugrăvelilor și prin materialele folosite, afirmând și că materialele originale au fost vândute în Germania, iar pe bazilică sunt acum țigle roșii, industriale. Publicația scria că mănăstirea din județul Arad este una dintre zecile de biserici antice transilvănene, castele și cetăți care au fost modernizate «brutal» în ultimii cinci ani cu peste 100 de milioane de euro, bani europeni”, spune Mediafax.

Afirmație tenedețioasă

Ulterior publicării articolului, Episcopia Romano-Catolică Timișoara a respins acuzațiile, aratând că nu s-au vândut materialele, ci au fost depozitate pentru a fi refolosite. „Comparația cu un castel Disney a fost tendențioasă. Nuanțele folosite la fațade respectă culorile originale, iar proiectul de restaurare a fost avizat de Comisia Națională a Monumentelor Istorice. Timp de 90 de zile, plățile pentru cererile noastre de rambursare au fost blocate, iar răspunsul primit după anchetă a fost parțial favorabil. Deși au fost deblocate fondurile, s-a aplicat o corecție financiară de cinci la sută la întregul proiect, ceea ce înseamnă o pierdere de peste un milion de lei plus TVA. Episcopia a finanțat lucrările pe perioada blocajului, pentru a nu se întârzia proiectul, iar acum așteptăm rambursarea sumelor cheltuite”, a declarat pentru Mediafax părintele Nicoale Lauș, directorul de cancelarie al Episcopiei Romano-Catolice Timișoara.

Istoricul lucrării

Contractul de finanțare al lucrării pentru proiect a fost semnat la 1 martie 2012. În 16 mai 2013, după mai mulţi ani de încercări şi două licitaţii, renovarea mănăstirii a ajuns în faza demarării lucrărilor. Trei firme de construcţii s-au aliat în acest demers cultural-arhitectonic, EURAS SRL Satu Mare şi alte două firme partenere. În 2 august 2015, Mănăstirea Maria Radna a fost inaugurată parțial (când era executat 80 la sută din proiect), la eveniment fiind prezenți mii de credincioși și sute de oficiali europeni, inclusiv un trimis al Papei Francisc, cardinalul Joachim Meisner, arhiepiscop emerit de Köln. În complexul de clădiri au fost amenajate o bibliotecă cu 10.000 de volume vechi, un muzeu, o expoziţie permanentă, dar şi săli de conferinţe. Au mai fost restaurate trei clădiri declarate monumente istorice. Întregul complex va intra într-un circuit turistic permanent din 2016, estimându-se că se va dubla numărul de vizitatori, acum fiind de 80.000 pe an.7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor