Avertisment al poliţiştilor de frontieră pentru călăuzele imigranţilor

De Ioana Costas
9Comentarii
Avertisment al poliţiştilor de frontieră pentru călăuzele imigranţilor
Imigranţii care vor să ajungă în Ungaria prin Punctele de Trecere a Frontierei din judeţul Arad sunt călăuziţi de localnici până la graniţă. Pentru aceştia din urmă, Poliţia de Frontieră are un avertisment!

„NU transportaţi persoane necunoscute în apropierea frontierei de stat!”, este avertismentul venit din partea Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (STPF) Arad. Prevenirea vine după ce, în ultima perioadă, poliţiştii de frontieră au instrumentat mai multe cazuri de trafic de imigranţi la frontiera de stat cu Ungaria. Potrivit reprezentanţilor Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Arad, în ultima perioadă au fost depistate mai multe „persoane din state cu potenţial migrator sau solicitanţi de azil în România în tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat, care au fost sprijinite sau călăuzite de cetăţeni români”. În primele trei luni ale acestui an, poliţiştii de frontieră au prins la graniţa dintre România şi Ungaria, 10 imigranţi şi 6 călăuze care încercau să ajungă în Spaţiul Schengen.

Imigranţii apelează la servicii

Din cazuistica înregistrată a reieşit faptul că majoritatea imigranţilor apelează la serviciile unor persoane sau societăţi comerciale care practică servicii de taximetrie şi transport pe raza judeţului Arad, Timiş şi Bihor, oferind în schimb sume de bani peste contravaloarea reală a serviciului prestat şi solicitând de la taximetrişti sau conducătorii auto detalii şi informaţii despre modul cum pot ajunge în mod ilegal în Ungaria. „În acest sens, apelăm la sprijinul cetăţenilor care desfăşoară activităţi de transport, de taximetrie sau de transport ocazional să anunţe echipajele Poliţiei de Frontieră sau să sune la numărul de telefon 0219590 (serviciu telefonic care funcţionează non–stop) în momentul în care cetăţeni străini le solicită astfel de servicii”, a declarat agentul şef adjunct de poliţie Mihaela Leş, purtătorul de cuvânt al Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Arad.

Închisoare de la 3 la 10 ani

Potrivit reprezentantului STPF „fapta persoanei care racolează, îndrumă, călăuzeşte, transportă sau adăposteşte o persoană, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României constituie trafic de migranţi şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani. Când fapta a fost săvârşită în scopul de a obţine, direct sau indirect, un folos patrimonial pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi conform art. 263 Cod penal”.9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor