Baptiștii arădeni își fac școală nouă

De Diana Dutu
34Comentarii
Baptiștii arădeni își fac școală nouă
© Elevii liceului obţin, an de an, rezultate remarcabile FOTO: DIANA DUŢU
Noul complex școlar ar urma să prindă viaţă în cartierul Subcetate. Dreptul de superficie asupra terenului a fost atribuit către Comunitatea Bisericilor Creștine Baptiste din Arad în cea mai recentă şedinţă CLM.

În următorii cinci-şase ani, Comunitatea Bisericilor Creștine Baptiste Arad va ridica un complex școlar aferent Liceului Teologic Baptist „Alexa Popovici”, precum și pentru activități de învățământ și educaționale formale și non-formale, spirituale, de asistență socială și altele asemenea. Edificiul ar urma să fie construit pe o suprafaţă de 13.262 metri pătraţi, în cartierul Subcetate. Terenul, a cărui valoare de inventar este de 1.423.000 lei, a fost trecut din domeniul public al municipiului Arad în proprietatea privată a municipiului Arad. Ulterior, dreptul de superficie asupra terenului a fost atribuit, cu titlu gratuit, către Comunitatea Bisericilor Creștine Baptiste Arad. Totul s-a întâmplat în şedinţa ordinară a Consiliului Local Municipal Arad din 4 decembrie 2018, proiectul de hotărâre fiind aprobat în unanimitate de aleşi.

Furău: „Să nu fie o himeră”

Înainte de momentul votului, însă, consilierul PSD, Gheorghe Furău, a ţinut să intervină pe subiect pentru a atrage atenţia asupra „celor 70 de hectare de teren din Subcetate, singurele rămase în patrimoniul municipiului deoarece toate celelalte terenuri, prin diverse inginerii, au fost pierdute. Am rugat Primăria să ne aducă un PUZ să vedem ce se doreşte să se facă pe aceste terenuri. Nu am primit niciun răspuns. Din păcate, lumea confundă această alocare de teren cu o pomană electorală, unde eu nu aş include Biserica Baptistă. Aş dori ca această alocare să nu fie un măr otrăvit deoarece terenurile de aici încă nu sunt înregistrate la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Deci nu avem o situaţie foarte clară a celor 70 de hectare. Această situaţie, juridică, economică, tehnică a terenurilor în raport cu operaţiunea juridică de trecere a terenului în domeniul privat al municipiului şi apoi constituirea unui drept real principal în favoarea unui terţ, care este obiectul contractului, nu va aduce beneficii Liceului Baptist, deoarece se vor pierde în hârţogării până vor reuşi să îşi construiască şcoala dorită. Aş dori, deci, ca locaţia pe care Primăria o oferă viitorului Liceu Baptist să nu fie o himeră, la fel cum a fost promisiunea domnului primar din septembrie, când a afirmat că alocă zece milioane de euro pentru viitoarea maternitate care se va ridica în Subcetate. Liceul Baptist este o şcoală valoroasă, cu rezultate excepţionale, cu promovabilitate maximă în ultimii trei ani la examenele de bacalaureat şi cu un corp profesoral de excepţie, motiv pentru care vom susţine, aici, ideea acestei construcţii, contrar a ceea ce se aşteptau mulţi dintre colegii noştri” – a punctat Gheorghe Furău.

Contre

După vot, a luat cuvântul viceprimarul Călin Bibarţ pentru a face o precizare prin care „să punem istoria în concordanţă cu realitatea”: „Nu mai spun care primar, în 2000 şi ceva, a dat Casarom-ului acel teren. Viaţa a făcut ca în 2009 să fiu prefect, când ne-am luptat în justiţie, împreună cu Primăria Arad, şi am adus acest teren înapoi Primăriei Arad. Cel puţin din punctul meu de vedere, nu există nicio intenţie de a mai pierde acest teren din partea Municipalităţii.”

„Doar o corecţie” a ţinut să mai facă Gheorghe Furău: „Aceeaşi Primărie a pierdut după aceea cei 5.000 de metri pătraţi de lângă Sala Polivalentă în nişte inginerii… la fel…”

Punctul pe „i” a fost pus de veteranul din CLM, Gheorghe Săplăcan, care a salutat public faptul că „nu a luat şi terenul acesta Luca Petru de la Timişoara”.

Un liceu „pe val”

În 1990, când s-a înfiinţat, Liceul Teologic „Alexa Popovici” avea 23 de elevi. Astăzi, are 829 de elevi și preșcolari, de diferite denominaţiuni. În prezent, unitatea de învăţământ funcționează în două locații: pe strada Dorobanți nr. 23-25 cu învățământ primar și pe strada Dr. Ioan Suciu nr.3-19/a cu învățământ gimnazial și liceal. Odată cu noul complex şcolar, toate ciclurile de învăţământ vor fi aduse într-un singur spaţiu. Când se va întâmpla asta? Potrivit secretarului Comunităţii Bisericilor Creștine Baptiste Arad, Petru Bozian, proiectul s-ar putea realiza în cinci-şase ani.

Mulţumiri

„Mulţumim consilierilor pentru susţinere în proiectul pe care noi îl avem şi mulţumim pentru cuvintele frumoase pe care le-am auzit despre liceul nostru. Mulţumim frumos!” – a declarat în plenul CLM, la final de şedinţă, Romică Iuga, vicepreşedinte al Comunităţii Bisericilor Creştine Baptiste din Arad.34Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor