Bilanț la două luni: 939 de bizoni amendați

De Valentin Goran
6Comentarii
Bilanț la două luni: 939 de bizoni amendați
© FOTO: Ionel Schlesinger
În doar două luni, polițiștii locali au sancționat 939 de șoferi și pietoni care nu au respectat legea.

Pare că nu avem norocul să scăpăm de bizoni, de nesimțire, de arădeni mai presus de lege, de tupeu. Fără dar și poate, încă, mulți arădeni nu și-au însușit elementele de bază ale bunului simț, cei șapte ani de acasă. Ultimele statistici ale polițiștilor locali ne arată o explozie a sancțiunilor aplicate în luna februarie față de luna ianuarie a acestui an pentru „bizoniadă”. Dacă în ianuarie, polițiștii locali din cadrul Serviciului Circulație pe Drumurile Publice au întocmit 266 de procese verbale, iată că, în februarie, aceiași polițiști au surprins nu mai puțin de 673 de arădeni că au încălcat legea, fie la volan, ori ca și pieton. În total, în primele două luni ale lui 2017, au fost sancționați 939 de arădeni, care au scos din buzunare peste 300.000 lei, echivalentul a peste 67.500 de euro. Un exercițiu de imaginație ne arată că, zilnic, 15 arădeni au fost sancționați de polițiști.

514 arădeni, în familia bizonilor

Dar să vedem care sunt principalele cutume ale șoferilor arădeni. Oprirea sau staționarea în locuri nepermise pare să fie cea mai mare problemă a șoferilor indisciplinați, iar scuzele, e de la sine înțeles, sunt cu nemiluita. Vă vine să credeți sau nu 514 arădeni au fost surprinși fie că au staționat, fie că au oprit în locuri nepermise de lege. Amenzile sunt pe măsură, suma totală pe care bizonii o vor scoate din buzunare fiind de 138.000 lei (30.800 euro), adică, în medie câte 270 de lei fiecare. O altă problemă a șoferilor arădeni sunt zonele cu acces interzis pentru autoturisme. În primele două luni ale lui 2017, 79 de arădeni au fost surprinși cu mașina unde indicatoarele rutiere le interziceau. Ei bine, cei 79 de șoferi au fost sancționați și ei cu aproximativ 20.000 lei, respectiv câte 250 de lei pentru fiecare.

Tonajul sparge drumurile

Noutatea, de departe, care vine şi ca o confirmare a faptului că în municipiul nostru o parte din vinovații pentru distrugerea drumurilor sunt autovehiculele cu tonaj, stă în cele 169 de sancțiuni „oferite” de polițiștii locali „greilor” de pe şosele. Mai exact, cei 169 de șoferi au fost amendați pentru nerespectarea restricțiilor de tonaj, cu 60.400 de lei, respectiv cu aproximativ 350 de lei fiecare. Pe lângă amenzile „uzuale” efectuate de polițiști, în luna februarie spectrul acestora s-a lărgit. Astfel, 36 de arădeni au fost amendați pentru lipsa documentelor sau îmbarcarea/debarcarea pasagerilor în alte spații decât cele permise, de către operatorii locali de transport public în comun, cu 48.000 lei, în timp ce alți 66 de șoferi au fost sancționați pentru lipsa sau expirarea autorizației la transportul în regim de taxi, refuzul de a prezenta documentele sau abateri de la regimul de transport în comun cu taximetre agreate. Valoarea amenzilor, pentru cei 66 de taximetriști este de 13.500 lei, adică câte 200 de lei pentru fiecare.

Pietonii, indisciplinați

În orașul de pe Mureș, nu doar șoferii greșesc, ci și pietonii. 11 arădeni au fost prinși când traversau pe trecerea pentru pietoni, pe culoarea roșie a semaforului, fiind amendați, fiecare, cu câte 290 de lei. Când vorbim de traversare prin locuri nepermise, numărul arădenilor care „o taie pe scurtătură” crește simțitor. În primele două luni au fost surprinși 60 de arădeni care și-au pus viața în pericol când au traversat pe unde i-a tăiat capul. Fiecare a fost sancționat cu aproximativ 280 de lei.6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor