Carnatii banateni savurati la Arad

De V.O.
1Comentariu
foto V.O.
foto V.O.
Sântana. Eveniment culinar, ieri, 30 ianuarie, în judeţul Arad, la Sântana, unde au putut fi gustaţi cei mai buni cârnaţi din Banat. Concursul, cu tradiţie la Timişoara, a fost organizat pentru prima dată în afara judeţului Timiş.

Totul a avut loc în cadrul evenimentului „Degustarea cârnaţilor bănăţeni”- „Worschkoschtprob”, sărbătoare cu o tradiţie de câteva decenii pentru minoritatea germană din Banat, şi nu numai, organizat de către redactorii săptămânalului de limbă germană „Banater Zeitung”. Sărbătoarea a avut loc în sala festivă a Liceului Tehnologic din Sântana, şi a cuprins 2 secţiuni de concurs: producătorii privaţi-cârnaţi făcuţi în propria gospodărie pentru consumul propriu, şi firmele producătoare de mezeluri- cârnaţi produşi pentru comerţ.

Printre invitaţi s-au numărat reprezentanţi ai mediului economic, politic precum şi din administraţie. Atmosfera a fost întreţinută de către fanfara din Sântana şi ansamblul de dansuri „Busuiocul”, care a prezentat dansuri populare germane şi româneşti.

Premieră în Arad

O premieră este însă faptul că „Degustarea cârnaţilor bănăţeni” a avut loc în judeţul Arad, unde săptămânalul „Banater Zeitung” se bucură de un număr mare de cititori. Manifestarea este găzduită în fiecare an de altă localitate bănăţeană, decizia fiind luată în funcţie de numărul abonaţilor pe care ziarul german din Banat îi are în respectiva localitate, de zona geografică cât şi de intersul local pentru ziar şi eveniment. La baza „mutării” evenimentului din Timişoara stă dorinţa redactorilor de a se apropia de cititori.

Istoricul evenimentului

Evenimentul a fost, până în 1989 o manifestare privată şi uşor subversivă desfăşurată în interiorul redacţiei, unde cititorii din spaţiul rural bănăţean – dar nu numai – aduceau la redacţie, pentru degustare şi pentru concurs mostre ale cârnaţilor făcuţi în casă. Ziua desfăşurării evenimentului era publicată doar în NBZ, fapt pentru care participau doar cititori ai ziarului. Pentru ziar era un bun prilej de strângere a relaţiilor dintre redactori şi cititori.

Cu 20 de ani în urmă, publicaţia Banater Zeitung a decis să organizeze o manifestare publică, mizând în continuare pe pasiunea bănăţenilor pentru cârnaţi.

„Banater Zeitung” apare de la începutul anilor 90 ca supliment săptămânal al singurului cotidian de limbă germană care apare la est de Viena, „Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien”.

Parteneri evenimentului au fost Primăria Oraşului Sântana şi Forumul Democratic al Germanilor din Sântana, cu sprijinul Asociaţiei Şvabilor din Sântana emigraţi în Germania, instituţiile de învăţământ din oraş şi clubul economic Româno-German, DRW Arad, prin filiala sa locală.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor