„Catedrala Încoronării. Istorie și har”

De Eugen Rogojan
„Catedrala Încoronării. Istorie și har”
Expoziția itinerantă a Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia a poposit și la Arad.

Aseară s-a deschis expoziția „Catedrala Încoronării. Istorie și har”, a Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, în foaierul Teatrului Clasic „Ioan Slavici”. Expoziția a ajuns la Arad în baza unui protocol încheiat între muzeul albaiulian și cel arădean. Aceasta va fi expusă și în Sala „Regele Ferdinand” din cadrul Palatului Administrativ, pe 30 noiembrie, începând cu ora 10.

Aniversare dublă

„Anul acesta s-au împlinit 95 de ani de la sfinţirea Catedralei Încoronării din Alba Iulia (8 octombrie 1922) şi 95 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria ca suverani ai României Mari (15 octombrie 1922), un bun prilej de a ne (re)aminti o perioadă extraordinară din istoria românilor, când interesele ţării au prevalat, când naţia română a vibrat şi a luptat la unison pentru cauza României, când cuvintele neam, ţară, unitate aveau încărcătura necesară şi puterea de a ţine treze spiritele românilor, şi nu numai. Marea Unire din 1918 deschisese românilor posibilităţi nebănuite, care trebuiau valorificate la maxim. Un pas în direcţia consolidării poziţiei României Mari în spaţiul european a fost, fără îndoială, încoronarea Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria la Alba Iulia”, se arată în comunicatul de presă al Complexului Muzeal Județean Arad.

Fotografii de la Încoronare

Expoziția le oferă arădenilor șansa de a vedea, cu ajutorul unor imagini de colecție din patrimoniul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și al Muzeului Național de Istorie a României din București, pregătirile făcute sub coordonarea oficialilor vremii, din cele două orașe, pentru marele eveniment al încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria ca suverani ai României Mari. Pe de o parte, sunt fotografii ale lui Samoilă Mârza, fotograful Marii Uniri, care arată fazele de lucru de pe șantierul Catedralei Încoronării, până la finalizarea acesteia. Pe de altă parte, sunt imagini din cadrul evenimentului de încoronare, parte a colecțiilor celor două muzee, din București și Alba Iulia.

10.000 de vizite

Curatoriată de către Ionela Simona Mircea, de la Muzeul Național al Unirii, expoziția s-a bucurat la Alba Iulia de un public numeros, aproape zece mii de persoane vizitând-o în decursul unei luni. La Arad, proiectul expozițional este realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !